Här har du ditt liv!

Vi (mest jag) har kommit igång med döstädningen på vinden. Det är en bra årstid för sådant nu. Det är ljust och varmt och inget man måste ta itu med utomhus. Genom kakeltaket hörs spovens rop och tofsvipans gnällande. Vindstömningen känns i armar och ben. Det är också omtumlande rent psykiskt. Här finns fragment från många liv, mest våra egna.

Som korrespondensen mellan åren 1976 och 1980, när Bamsefar studerade i Vasa, och efteråt gjorde militärtjänst. Man skrev brev på den tiden, eftersom man träffades bara i helgerna, och knappt det under militärtiden. Postgången var snabbare då. Om man sände brevet i början av veckan hann man få svar innan helgen. Just nu har jag inte lust att läsa dem, men kanske senare. Det samma gäller mina gamla skolböcker och -häften.

Här finns alster från navigationskurser, oljemålnings-, keramik- och sävarbetskurser. Ännu i somras tog jag lite säv (som också finns lagrad nånstans), ifall jag skulle få lust att fläta något.

En hel sopsäck med kvinnokraft. Den kan jag inte slänga. En del av yllesockorna är hela och har par, men de flesta har hål på häl och tå. Jag planerar att tvätta dessa i varmt vatten i maskin, så de filtar ihop. Sen klipper jag det användbara materialet i rektanglar och syr ett lapptäcke. Det blir troligen för styvt och tjockt att använda till något klädesplagg, men det kunde bli en gullig kudde, en gungstolsmatta eller kanske ett helt sängtäcke. Men det får bli ett projekt till vintern.

Vi har burit ner lådvis med ungarnas kläder, söndriga leksaker och skolböcker. Skolhäftena får de själva gå igenom och slänga. Konstigt nog finns det mest av dotterns saker, fastän alla flyttat hemifrån i 18-19-årsåldern. Jag misstänker att pojkarnas saker och böcker har varit utsatta för heavy duty, så det har inte blivit något över att föra på vinden.Utom skor då. Ingen av dem har haft något stort behov av fysisk träning. Trots det har vi massor av fotbollsskor, skrinnskor, slalom- och snowboardskor.

Vi har också haft ett rejält virkeslager på vinden. Det får nu flytta på föusvinden i stället. 

Ännu har jag bara gått igenom ca en fjärdedel av utrymmet. Men det är ju inte så brått. Om man samlat i tiotals år kan man inte måsta tömma på en vecka.

Hittills har sex fyllda bilkärror förts till Ekorosk. Präglad av mantrat "Bakett kriiji tå int e finnsta naating" har vår generation svårt att slänga saker. Nackdelen med att ha gott om utrymme är att det går att spara allt. Men nu har också de hemsydda kapporna från 1980-talet blivit energiavfall. Jag blygs. Samtidigt känner jag en stor lättnad att ha blivit av med skräpet, och att själv ha fått bedöma vad som ska ut ur huset. Kalla det fast feng shui!

26.04.2018 kl. 10:01

Veckans mattips - snabbt, enkelt, gott och billigt

Jag läser nyfiket alla recept som publiceras i dagstidningarna. Oftast blir jag besviken och orkar inte läsa dem till slut. Där finns alltför många märkvärdiga och okända ingredienser. Tacka vet jag vanlig mat!

Min nya lunchvurm är wokade grönsaker: en lök, en stor morot, strimlad med potatisskalare (den sista bilen skuren i smala skivor), några buketter broccoli och kanske lite bönor, eller vad man nu råkar hitta i kylen,. Eller trattkantareller ur frysen. Färdigt i ett nafs, bara lite salt och peppar på. Kanske i sällskap av någon överbliven köttbulle eller ett par knackkorvar, eller som i tisdags, byxad gösfile. Urläckert!

När barnbarnen är här blir det jämt bärsoppa av blåbär och hallon, och ibland jordgubbar. Den är avredd med potatismjöl och lätt sockrad. De älskar den.

Kvällsmaten här om dan blev nykokt potatis och salt fisk. Kryddströmmingen enligt Martha Johanssons gamla recept har stått i kylen i flera veckor, men är väl konserverad och fortfarande lika god.

Jag har tröttnat på skinka och korv som smörgåspålägg. För att få omväxling till osten brukar jag grava lax. Den är god att äta med potatis också. En laxfilé kostar mellan 9 och 13 euro/kg, och färdigt gravad minst det dubbla.

Gravad lax (eller regnbågslax)

En laxfilé på ca 1 kg läggs med skinnsidan ner i skål med kanter. Plocka bort benen som sticker upp ur ryggfilén med tång. Strö över 4 msk salt, varvat med 4 msk socker. Lite citronpeppar och torkad dill över. Låt stå i kylen i två dygn. Vänd den ibland med köttsidan neråt i saltlagen som bildats. Sen är det bara att skära sig skivor vartefter det behövs. Den är rätt salt och står sig gott ett par veckor i kylen, om man inte hunnit äta upp den innan dess.

Marthas kryddströmming

400 g strömmingsfiléer täcks med en lag av hälften 10 %-ig ättika och hälften vatten, i ett dygn.

Häll bort lagen och varva strömmingen med en blandning av

1 msk salt

4 msk socker

ett par tsk hel svartpeppar

1 skivad lök

(dill)

Färdig efter 2 dygn. Står sig flera veckor i kylen. God som smörgåspålägg också.

 

En annan favorit är grisschnitzel. Jag skäms lite med tanke på svinfarmarna, när jag köper en yttrefilé för 5-8 euro/kg. Den skulle vara värd betydligt mera. Schnitzlarna är lite omständligare att tillreda, men de blir väldigt goda, och man får ca 13 biffar av en 1,6 kg:s bit för 10 euro.

Jag brukar skära bort fettet och hinnan på undersidan av skivorna innan jag bultar dem på båda sidor, vänder dem i ägg och skorpsmulor och friterar i olja. Salt och peppar, och kanske rosmarin på.

Sådan mat brukar vi hålla i gång på, varvad med köttbullar, gäddfiléer och vad som råkar vara aktuellt - vanlig, billig husmanskost.

19.04.2018 kl. 14:43

Priset på barn och andra människor

Nu är jag arg. Varje gång jag knäpper på radion i dag får jag höra att vår fantastiska regerings senaste giv är att vi alla ska få en personlig prislapp för vår sjukvård, och att någon räknat ut att det kostar 150.000 att föda upp ett barn. Skitsnack, säger jag, om någon skulle fråga.

Våra ungar har i alla fall inte kostat så mycket. Vi har haft mat på bordet varje dag och tak över huvudet. Vad beträffar dyra nöjen så har man så roligt som man gör sig. De har själva fått välja vilken utbildning de varit intresserade av, och vi har bekostat skolan utan några problem.

Och ifall de skulle ha kostat så mycket som 150.000, och vi i stället levat utan barn, så skulle vi ha haft 450.000 på kontot i dag, som 62-åringar. Och vad skulle vi med de pengarna till? Inga pengar i världen uppväger att ha 3 barn och 4 barnbarn, som man får umgås med så mycket man vill.

Och undersökningen som visade att barn belastar miljön! Otroligt! Inte ens Kinas 2-barnspolitik visade sig vara någon bra lösning.

Nej vet ni, unga fertila människor! Fundera inte på pengarna, utan försök få de barn ni önskar er! Det är inte alla förunnat. Visst känns småbarnsåren ibland som en enda lång uppförsbacke med för litet sömn, men innan man vet ordet av har de små liven vuxit upp.

Låt alla blommor blomma!

11.04.2018 kl. 20:41

På jakt efter vårtecken

April är ju en vårmånad. Jag tog kameran med för att leta bevis. Det var inte helt lätt att hitta några.

En våt och lerig hund som sängkamrat är väl en indikation på vår?

Och förvisso gör solen sitt bästa att minska på snötäcket somliga dagar.

Jag brukar bli så glad av lärkor, tofsvipor och spovar den här tiden, men de har nog bäst någon annanstans än så länge. Bara svanar hörs ännu trumpeta över byn. Kanske de hittar öppet vatten någonstans redan. Svanar och kanadagäss räknas väl mest som skadedjur numera, men tranorna är stiliga i sin vackra, grå fjäderdräkt. De kommer säkert när de börjar hitta något att äta.

Vi gjorde en vak vid villan för bastuvattnet här om dagen. Isen var 70 cm tjock, så det rymdes bara 15 cm vatten under den, fast hålet gjordes långt ute från stranden. Så har vi också en fin isväg ut till ön. Det har varit så bra att få köra ut virke och maskiner. Nu är både golv, tak och väggpanel fastspikade, och det är vi väldigt glada över.

Bina har inte varit på någon tarmtömningsflygning ännu. De borde kanske få tilläggsfoder, men först måste de våga sig ut.

Som obotlig optimist har jag förstås ställt in mig på sommarens odling. Det får väl räknas som ett vårtecken? Vart jag ska göra av alla kapkrusbär/physalisplantor blir ett senare problem. Jag ställer hoppet till marthornas plantauktion. Säkert kommer en del att gå åt där.

05.04.2018 kl. 11:54

Påskplaner

Ända sen början av januari har jag övat i en projektkör tillsammans med kammarkören Bel Canto och studerande på musiklinjen i yrkeshögskolan Novia. På skärtorsdag ska Mozarts Requim framföras tillsammans med Jakobstads sinfonietta; stråkar, blåsare, pukor och trumpeter. Det ska bli så festligt. Jag var med om verket också för några år sedan, så nu gick det lätt att öva.

Här håller vi på att ställa upp oss för övning. På konserten kommer vi att vara prydligt svartklädda. Kören består av ca 100 personer.

Det höll på att bli spännande under övningen i måndags. Jag hade haft tre barnbarn här från fredag till söndag. När de kom hem fick den yngsta en släng av magsjuka, följd av de andra. På måndag skötte jag ettåringen, som var hemma från dagis då han var snorig och hade hosta. På måndag kväll kände jag hur min mage började våndas. Ou nou! Nu har jag inte tid att bli sjuk! Lyckligtvis var det en lightvariant, som jag expedierade med ett par extra toabesök. Puh! Jag hade verkligen varit besviken om jag missat konserten efter alla övningskvällar. Dessutom har jag bjudit gäster på fredag kväll, och tänkte försöka mig på en bouillabaisse för 8 personer. Två av gästerna ska övernatta här. På lördag ska vi besöka ortens traktormuseum. På söndag ska kyrkokören medverka i högmässan. Men sen har jag inget program förrän på tisdag, då moster ska till ögonläkare. Vi kunde kanske hinna till villan från söndag eftermiddag till måndag? Nu hoppas jag innerligt att vi slipper undan både magsjuka och förkylning, så vi hinner med i programmet.

Om du vill komma i högtidlig påskstämning så lyssna på https://www.youtube.com/watch?v=sPlhKP0nZII ! Eller om möjligt kom till Munsala kyrka kl 18 på torsdag kväll och hör oss live!

Glad påsk!

28.03.2018 kl. 21:57

Veckans sysslor

Jag kom i gång med att måla bräder till villans golv och tak, och pärlspontpanel till väggarna. Det blev nästan 1 km räknat i löpmeter, och det skulle strykas två varv. Armbågen höll på att bli irriterad, och artrosen i tummens yttersta led signalerar att det är dags att sluta. Det är riktigt skönt att arbetet blev klart. Jag är lite osäker på den gula väggfärgen. Dels är den läckert kantarellgul, men å andra sidan är den kanske lite smutsfärgad och 80-talsaktig. Men intet ont om 80-talet! Den blir nog bra.

Vi fick fast takbräderna och en del av golvet innan snötäcket på isen hindrade biltrafiken ut till ön. I nödfall får vi skjutsa de sista bräderna med Bustern i sommar.

Nu kan Bamsefar förhoppningsvis börja med sitt båtbyggarprojekt, när golvytan i uthuset blev ledig. Han har i närmare 50 år drömt om att bygga en oslojolle, och nu är tiden inne. Jag tänker dokumentera och blogga om byggandet småningom. Risken finns att det drar ut på tiden, men jollen blir säkert bra när den blir färdig. Han brukar jobba så.

I går kväll hade marthorna pysselkväll, och torrtovade påskägg. Vi jobbade koncentrerat och pratade knappt. Man hörde bara ljudet av tovningsnålarna som tisslade genom ullen och in i styroxäggen som var stomme.

Det är roligt att jobba med ull.

 

22.03.2018 kl. 10:06

All vår början bliver svår

Jag läste om att väva band med bandgrind och blev väldigt ivrig. Jag googlade och hittade en hel del intressant. Sen var det bara att gå upp på vår innehållsrika vind och leta rätt på sparade glasspinnar. Tänk att jag hittade dem!

Själva bandgrinden var inte svår att tillverka.

Jag revade varpen enligt ett mönster jag hittat på nätet – jag började försiktigt med en längd på 2,5 meter. Tekniken går ut på att man lyfter grinden för ett skäl och sänker den för det andra, så blir det tuskaft, i och med att varannan tråd är låst mitt på grinden.

Varpen hålls sträckt mellan t.ex ett dörrhandtag och ett bälte om midjan på väverskan.

Men inte såg bandet ut så här på google!

Jag försökte dra till inslaget mer och mer, och till slut blev det faktiskt stadigare. Men ack så smalt! Mönstret var för 27 varptrådar, och bandet blev 12 mm brett. Om jag vill ha ett lite synligare band får jag nog göra en dubbelt bredare bandgrind. Kanske jag hittar en tunn fanerbit som jag kan såga strimlor ur, men lämna överkanten hel, och limma en list undertill.

På en av sajterna var bandvävning ett tips för scouter. Jag tycker synd om de patrulledare som ska instruera ett tiotal barn i den här konsten. Men scouter är händiga. Säkert väver de band till sina kåsor och gitarrer i ett nafs.

Nu ska jag träna lite mera. Det SKA gå!

16.03.2018 kl. 09:15

Min (enda) kvinnodag

En gång blev jag uppvaktad med tulpaner på kvinnodagen. Det var den 8 mars år 1992. Jag blev väldigt överraskad, för kvinnodagen var en rätt ny företeelse då.

Blommorna kom från min bror. Han hade hamnat på sjukhus för lunginflammation i slutet av februari, och låg på Vasa sjukhus. Han förblev på sjukhuset och dog 15 maj samma år, 48 år gammal.

Det var inte bara jag som blev uppvaktad. Åt hustrun sände han rosor och åt vår mamma silkesblommor, för pappas astmas skull. På allas kort stod det "Till en god kvinna på kvinnodagen". Än i dag känner jag mig rörd. Jag har tänkt på gesten varje vår i 26 år nu. Han litade på att vi tillsammans skulle hålla ställningarna hemma medan han var borta. Jag jobbade deltid på kontoret i hans företag då. Jag bokförde, räknade löner, fakturerade, betalade räkningar och gjorde spannmålsanalyser. Hemma, på samma gårdsplan, hade jag tre ungar på 1, 6 och 8 år. Jag jobbade medan den minsta sov. De äldre fick vara med mommo, som bodde i samma hus.

Tack John, uppe i din himmel! Inte bara för de där tulpanerna och tanken bakom, utan för allt som vi delat och alla gånger du ställt upp för min skull! Fastän hur bråttom du hade gav du dig alltid tid att lyssna och ge gensvar. Barnen fick alltid tid och plats i famnen, både andras och de egna, då 26, 23, 17 och 8 år.

Tänk att livet gick vidare! Som vatten som söker sig nya fåror när den rakaste vägen är tillbommad. Det finns alltid nya spår.

08.03.2018 kl. 11:50

En vanlig torsdag

Det verkar som om det mest extrema sömnbehovet skulle ha avtagit nu när det blir ljusare. Jag vaknade utsövd "redan" klockan 8, och kände mig lycklig i hela kroppen över att inte behöva sätta mig i en kall bil och åka till stan. Jag har i många år lidit av Raynauds syndrom, och får vita, känslolösa fingrar så fort jag sätter mig i bilen på vintern. De tinar nog upp när jag håller händerna i varmt vatten en stund. I många år längtade jag varje morgon hett efter att få stanna hemma, och inte behöva åka nånstans, när temperaturen kröp under -20 grader, och nu är tiden äntligen inne.

Morgonlänken med hunden blev inte lång. Nelli har en sjukdom som heter SLO, klokapselavlossning, och fryser om fötterna, hon också. Hon står och håller upp en tass i taget, svansen hänger och hon ser plågad ut. Då brukar vi vända om och gå hem igen. Men morgontidningen fick vi med oss.

På förmiddagen plockade jag fram symaskinen och gjorde en del förbättringar på kläderna med medeltida look. Jag sydde fast bandet jag vävt till tabardens halshål, gjorde fickor på mansskjortan och sydde ny kant till halshålet på särken.

Efter lunchen hade utetemperaturen stigit till -7 grader, så vi gick alla tre på en promenad till sjön. Där hade bilar kört kors och tvärs, så vi insåg att det är dags att köpa hem grundfärg och börja stryka bräderna som ska transporteras till villan. Det var riktigt härligt vinterväder.

Vi kom hem lagom till kaffetiden och styrkte oss med nybryggt kaffe och mockarutor, som jag bakade tillsammans med barnbarnen när de var här i början av veckan. Jag kom på att jag skulle bjuda hem gäster till lördag. Det var intressant att planera en meny och göra inköpslista för ingredienserna.

Jag insåg plötsligt att jag hade ett ärende till en granne som bor 1 km bort, och cyklade iväg dit.

När jag kom hem fick jag meddelande om att det finns 4 gäddor och en gös att hämta hos min syster, så det blev lite rensning och filéande. Nu har både katten och vi mat i många dagar.

Jag hann precis dra sönder kasslern jag ställde i ugnen på morgonen till pulled pork, innan det var dags att gå ut till landsvägen för att få skjuts till kvällens sångövning.

Så här rinner dagarna iväg. Inte en chans att jag skulle ha tid att vara på jobb dessutom. Det är fantastiskt att vara nästan 62 år! Om regeringen börjar bråka ytterligare med de arbetslösa, som ska rädda republiken, från jag vet inte vad, så har jag lösningen klar. Man kan ta individuell förtidspension, 50 % av den kommande pensionen, då man fyllt 61 år. Tydligen räknas man, helt riktigt, som en lite sekunda arbetstagare från den åldern. Kom igen bara Sipilä!

Och i morgon ska jag på begravning. En äldre, väldigt uppskattad, kvinna från byn ska begravas. Hon var nära vän till min mamma. Det blir väl att göra veckoinköp i stan samtidigt, så behöver jag inte åka hemifrån på flera dagar sen. Att få vara hemma är bäst. Jag vill tacka livet!

01.03.2018 kl. 21:47

Dagens outfit - medeltida look

Klädmode och jag är en hopplös kombination. Rent skrattretande faktiskt. Jag eftersträvar att i möjligaste mån skyla kroppen och hålla värmen – teddyhalaren är mitt favoritplagg, sommar som vinter.

Men nu ska det handla om kläder. Vi besökte den medeltida veckan i Visby för några år sedan, när vi rundade Gotland med Bamse (se blogginlägg i februari 2017). Stämningen var trolsk och suggestiv. De flesta var klädda i tidstrogna kläder. Det doftade av smideskol, brända mandlar och tändvätska från eldshower. Vi kände oss som udda turister i våra jeans och t-skjortor. Jag beslöt att nästa gång vi kommer ska också vi vara tidsenligt klädda.

Jag köpte 2 plus 2 meter, 2,80 meter brett, linneliknande tyg på en marknad i Palma i november. En natt för någon vecka sen, när jag låg och planerade nya vävprojekt, kom jag på att jag skulle väva någon sorts västar, med färggrann randning, som skulle matcha Visbydresserna. När jag på allvar började googla efter mönster insåg jag att några västar inte hör till utstyrseln. Rätt snopen fick jag avskriva vävandet.

Men tanken på kläderna levde vidare. De senaste tre dagarna har jag sytt. Det är roligt. Jag har inte använt symaskinen på länge. Tiden rinner iväg när man håller på. Inte att undra på att Finlands konfektionsindustri fått stryka på foten. Kläderna skulle ha varit hutlöst dyra om man räknat timpenning på dem. Det känns så fel när kläder är så billiga i affärerna. Ofta skulle man inte ens få tyg och tråd för samma pris. Det måste betyda att någon får alltför lite betalt för sitt arbete.

Tyget räckte inte till. Kläderna ska vara generöst tilltagna för att visa att man har råd att inte knussla med tyget. Jag offrade lite av en halvlinnepacke som jag drog mig till minnes att jag köpte som gardintyg för många år sedan, för att få ärmar och insättningskilar till min särk.

Hallux blir sprallig av att ligga inne hela dagarna, nu när det är för kallt att vara ute, så han hjälpte till med att sprätta omkring knappnålar och krypa in under tyget, just som jag slätat ut det och skulle börja klippa.

Bamsefar verkar inte helt förtjust i dressen, men jag tror den blir finare bara jag gjort bälte och vävda band för att kanta halshål och sidor till tabarden – västen som hör till mansskjortan. Oftast var bältena i läder, men vävda band förekom också.

Särken känns lite sakral.

Den första linneväven jag lade upp gick inte jämt ut. Det blev över en knapp halvmeter. Jag testade en randning, inspirerad av folkdräktstyget, på den sista stumpen. Den räckte med knapp nöd till en liten väska, en pung, som kan hänga på mitt bälte sen. Jag ska kanske sy en överklänning, surcot, också, men skulle helst ha lite vackrare tyg än det linnefärgade.

På tal om linnevävar; jag vävde två löpare för långbord av de första 5 metrarna varp. Sen måste jag lägga upp mera. Hittills har jag bara hunnit med en löpare som jag ska ge bort. Det blir att ställa till med något gästabud nu, så jag får anledning att duka långbord. Jag har saknat enhetliga löpare tidigare. 

Planer på en ny Gotlandsresa i augusti skulle inte heller vara fel. Allt är upplagt för en seglats sydvart.

23.02.2018 kl. 21:44

Drabbad av vävansjuko

"Ovanliga", var kommentaren om salsmattorna från en sakkunnig. Som den självgoda person jag är tolkade jag det genast positivt.

Då och då drabbas jag av en oemotståndlig lust att börja väva. Det finns bara ett botemedel. Det som triggade igång sjukan den här gången var en oväntad gåva. Jag fick 13 säckar färdigt klippt väft, som var utklassad som oanvändbar. Bredden på de klippta remsorna varierar mellan 5 cm och 5 mm. Det är klippt tvärs över sömmarna och ingen hänsyn är tagen till trådriktningen, i många av nystanen. För en noggrann och ordentlig väverska är detta en mardröm. Jag är inte så kinkig, utan slår frejdigt in det mesta. Ytterligare ett problem med mattväften är att färgerna är lite hopplösa: det finns flera säckar var av rosa, rött, turkos, gult, orange och så vidare.

Nåväl, jag riggade upp revstaven i källaren med hjälp av en lokal ingenjör, som installerade ett fjädrande bräde mellan staven och taket. Det fungerade fint.

Det är en ren lycka att hantera en varpfläta. Det finns så mycket förväntan och hoppfullhet i den. Bamsefar fick förtroendet att hålla i flätan medan jag vevade upp varpen på bommen.

Sen gäller det att trä i skaften. Jag valde att trä i rosengång, för att få lite omväxling i mönstret och lite utmaning i vävandet.

Det ligger lite ångest i besluten om vilka färger man ska satsa på. Slutresultatet visar sig först när man klipper ner mattorna och lägger dem i det rum där de ska vara.

Jag är så förtjust i de gröna gardinerna i sovrummet, så jag använde en stor del av den gröna väften till de här mattorna. Lätt chockerande först, men man vänjer sig.

I den rosa kammaren började mattorna se ut så här. Jag märkte, när den långa var klar, att färgerna flöt ihop för mycket. Gungstolsmattan med de mörka ränderna blev piggare.

Den vita är alltför ljus för att passa hos oss, så den gav jag bort.

Den blå gav jag bort och den gammaldags randiga ska vara i farstun.

I "biblioteket", Bamsefars man cave, ville jag ha en i lite dovare färger.

Vävansjuko blev inte botad av 20 meter varp, så jag blev tvungen att reva 20 meter till. Nu när också den väven är nedklippt märks det faktiskt att mattväften har minskat.

Det blev bara 80 cm varp över när den sista mattan var färdig. Jag delade upp den på hälften och drog ihop ett par poppanalöpare. De blev nog onödigt korta, men det kan inte hjälpas. De kunde heta Eldsvåda och My Baby, en för köket och en för salen.

När varpen är slut är det färdigt vävt.

Nästan hälften av mattväften blev över. Jag har nog ännu planer på gul-oranga mattor till köket och någon dörrmatta, men nu ska jag verkligen försöka hålla mig i skinnet och inte lägga upp någon mer mattväv den här gången. Mattväften hålls nog i källaren tills nästa skov drabbar mig.

Är det någon annan som hör hur väven kvider av längtan efter en linneväv? Risken är stor att jag har allt för svag karaktär för att inte lägga upp en löparväv. Jag köpte varpen för ett par år sedan, när marthorna var på utfärd, och har bara väntat på rätt tillfälle att sätta igång. Jag fick lådvis med gammalt lingarn med när jag köpte väven för 5 år sen, och det skulle vara så roligt att få använda det.

För att inte tala om skyttlarna och manicken jag köpte på loppis i Sikeå senaste midsommar! Skytteln med renhornsändar har initialerna PM, och årtalet 1889 inbrända. Jag kommer att använda den med andakt. Kanske den rätta tiden att lägga upp linneväven är nu?

Ja, det är det!

14.02.2018 kl. 11:26

Göta kanal, del 6

Vi passerar Sandhammaren på kvällen. Ales stenar skulle ha lockat, men hamnen är onödigt grund. Vi siktar på Simrishamn, och lägger till halv 1 på natten, invid trålare och en kustbevakningsbåt.

Staden är inbjudande och intressant med kullerstensgator och gamla hus. Jag handlar på torget på morgonen. Vi lägger ut redan kl 9, hissar seglen och släpper loss över Hanöbukten. Det åskar över land när vi passerar Utklippan.

Vi seglar och kör hela dagen. På kvällen bidrar månen generöst till stämningen. Små grupper av ljus syns på landsidan och längre pärlband på Ölandssidan. Band av röda ljus markerar vindmöllor. Långe Jan blinkar starkt. Vi fortsätter hela natten med tvåtimmars vakter. Klockan 6 på morgonen lägger vi till i Kalmar. Nu är det svårt att få tag på sömnen, fast vi var så trötta nyss.

Då vi kvicknat till går vi ut på stan och får en guidad rundtur på slottet. Torget kantas av vackra hus. I domkyrkan är en renovering på gång.

Hårda NV-vindar utlovas, så vi besluter att skippa Gotland. Vi tänker i stället söka oss norrut efter Öland. Till Ölands nordspets är det 50 nm, så vi sover en natt till i Kalmar.

Innan vi kryper till kojs går vi på kvällspromenad längs ringmuren, Vi hamnar plötsligt backstage i en parkteater, och smyger oss försiktigt bort.

Följande kväll angör vi Byxelkrok på norra Öland.

Vi köper näbbgädda, makrill och räkor till kvällsmat. Näbbgäddan har gröna ben.

Byxelkrok är en turistfälla. Små bodar står vägg i vägg längs hela stranden.

Ett åskväder med smattrande hagel drar snart över oss och vinden sliter i riggen. Vi har det gott under däck.

Vi tar en kvällspromenad längs stenstranden. Småstenarna är vackra som smycken. Vågorna får dem att rassla.

Då vi lyssnat på morgonens väderrapport sover vi vidare. Fallen smäller mot masten och vågor kastas över piren. Vi cyklar iväg en timme och ser oss omkring.

Efter lunch gör vi loss. Vinden har dött ut men sjön är kvar. Först kl 10 på kvällen blåser det upp och vi kan stoppa motorn och börja segla. Månen lyser och det är stjärnklart.

I Sandhamn gör vi ett snabbstopp och tankar innan vi ankrar i Säck naturhamn. Etappen från Öland räckte 27,5 timmar.

Vi njuter av att vara i skärgården igen. De senaste två veckorna har vi bara haft öppet hav omkring oss.

Följande morgon ger väderrapporten kulingvarning. Vi revar storen innan vi drar upp ankaret. Det var ett bra beslut.

Vi länsar i 6-7 knop förbi Rödlöga.

På eftermiddagen ankrar vi i Lidöns östra vik. Promenaden går längs trevliga stigar till herrgården och förbi en bondgård.

På hemvägen möter vi två män och en kalv. Kalven föredrar oss och följer med. Vi hittar ingen ko åt den, utan går till bondgården och anmäler fyndet.

Via Väddö kanal går vi norrut. Natten är behaglig. Det är molningt men regnar inte. Farten är runt 6 knop. Vi ömsom seglar och ömsom kör för motor. Följande eftermiddag är det vindstilla, men gammal dyning kastar oss från sida till sida.

På kvällen lägger vi till vid Lustholmen invid Härnösand. Etappen har räckt 34,5 timmar och blev 199 nm lång. Vi njuter enormt av den stora och luftiga panoramabastun vid Lustholmen. Hela gästhamnen är välskött och trivsam, med beslysta stigar på kvällen.

Det är höst i luften när vi kommer iväg följande dag. En kall nordanvind drar upp skum på insidan av Hemsö. Det känns kyligt trots många tröjor och teddyhalare.

Vi handlar lite vid Ulvön. Där är säsongen slut och hyllorna gapar tomma.

Vi närmar oss Nordvalen mitt i natten. Fyra fartyg går på rad tvärs över vår kurs när jag kommer upp på min vakt. Det är spännande innan jag konstaterar att vi kommer att klara dem. Kvarken är trång här. Det smakar med frivakt och två timmars sömn när det blir min tur.

Klockan 12 följande dag gör vi fast i vår boj på Alholmsfjärden i Jakobstad. Resan räckte 6 veckor för Kjell och 5 veckor för mig. Vi använde 800 l diesel under de 2067 sjömilen. Det har varit oskäligt mycket motvind och svag vind.

Trots att vi fått ha onödigt bråttom har det varit en intressant och minnesvärd resa. Ett par veckor till skulle ha varit bra. Vi fick hoppa över flera ställen som vi siktat på; Risör och träbåtfestivalen, ett par hamnar i Danmark, Bornholm och Gotland. Den sista veckan var tung. Det tog knappt 7 dagar från Öland och hem.

Vi fantiserar att någon gång göra om färden, utan någon tidspress. Det skulle vara roligt att få se sig om i lugn och ro och ta i land när man har lust, och stanna tills man vill vidare. Den som lever får se hur det blir med den saken.

 

 

08.02.2018 kl. 20:58

Göta kanal, del 5

När vi närmar oss Langösund dör vinden ut och det blir dimma. Flera fartyg dyker upp rätt nära. Invid inloppet till sundet ligger det grundstötta fartyget Full City. Oljebekämpare, militär och kustvakter jobbar fortfarande där.

Vi söker oss sakta inåt och hittar en bra flytbrygga nära Colin Archern RS CA 2, Langesund.

Vi simmar. Jag distraherar ett svanpar i fören medan Kjell badar. Här finns det klaraste vattnet hittills. Dagen har varit tung. Jag har styrt 8,5 timmar, med avbrott för matvärmning och -intag. Vi startade 8.45 och kom fram 19.30.

Efter frukost följande dag går vi ut i samhället. Här finns några affärer, restauranger och bostadshus. Jag hittar en ny dragkedja till min jacka.

Vid rådhuset finns internet. Jag för över mer pengar till mitt kortkonto och får väderprognos.

Efter lunchen gör vi loss. Vi passerar igen det strandade Full City. Oljebekämprna åker fram och tillbaka. De har ett tufft jobb.

Jomfruland är lummig och grön fast klipporna är karga på andra sidan sundet. Jag syr dragkedja, Kjell navigerar och styr. De norska sjökorten avskräcker. Varje djupangivelse är markerad med ett plus-tecken, så kusten ser ut att vara pepprad med stenar.

I Kragerö lägger vi till vid en handelsbrygga.

I en av strandbodarna lockar levande jazzmusik.

De smala gatorna är kantade av små affärer. Utanför turistinfon träffar vi en inföding som rekommenderar utsikten ovanför kyrkan. Vi stegar uppför den höga backen.

Utsikten är nog värd besväret. Just som vi sitter och njuter börjar det rycka i rönnkvistarna som sticker upp från branten. Ett mörkkrulligt huvud fäst vid en storväxt färgad man kravlar sig upp på platån. Jag hann redan börja frukta någon arg älg eller något annat farligt. Heja heja, flinar han och traskar vidare med sin ryggsäck. Han brukar tydligen ta en genväg hem på kvällarna. Vi söker oss också vidare. Neråt går det lättare.

På natten lyser mareld i vattnet i båttoan när man spolar.

Vi hade fantiserat om träbåtsfestivalen i Risör, men timingen är lite dålig. Nu får vi vänta ett par dagar, dagar som nog kommer att behövas för hemresan. Med sorg i hjärtat besluter vi att styra hemåt i stället. Kragerö blev vår västligasate position.

Hastigt och lustigt förbereder vi avfärd tidigt följande morgon.

Dimman ligger tät. Jag skulle helst ha väntat tills den lättat. Myteriet ligger i luften då ett fartyg brölar någonstans nära, då vi bara hunnit några hundra meter.

Silhuetten av fartyget tar snart form, Vi går klara för det. Småningom dyker remmarna upp där de ska.

När solen kommer fram vid lunchtid ligger Skagerrak spegelblank.

På eftermiddagen höjer sig mörka ryggar föröver. Vi ser flera stim och gissar på tumlare. Vi passar på och torkar de drypande seglen medan vi kör.

Strömmen drar emot när vi närmar oss Skagen och det känns segt.

Vi får leta länge efter en förtöjningsplats. Klockan är över 11 då vi lagt till. Vi har kört 16 timmar i dag.

Det blir en lång promenad nästa dag. Här är torrt och sandigt. Små hus utan utskiften och några affärer kantar gatorna. Vi drar jerrykannorna med diesel på ölkärran.

Jag tvättar lite kläder och de äckliga handdukarna i samband med duschandet. Ljuvligt att vara ren igen.

Vi kommer iväg vid lunchtid och motorseglar med stor och fock i 6,4 knop. Vi ser en tysk ubåt och massor av maneter.

Natten är härlig med fullmåne. Luften är ljum och fuktig, det känns som om man var i södern.

Vi kör raskt vidare. Ibland skymtar Danmarks låga kustremsa med vemodigt vinkande vindmöllor.

Bron över Stora Belt är imponerande hög och lång. Strömmen emot är 2 knop långt innan vi kommer fram. Närmare bron är strömmen 2,7 knop. Vi kryper fram i 2,3 knop. Det är spännande att styra med knapp styrfart och det räcker olidligt länge att komma fram.

I Nyborg hittar vi en bra kajplats inne i stan. Etappen räckte 33 timmar.

Efter en del traskande hittar vi motorolja. Diesel och mat bunkrar vi också.

Vi går längs ån och ser på slottet och muséet.

Nyborg är en charmig liten stad med massor av blomplanteringar och gamla hus. Folk har kolonilotter med blommor och äppelträd också runt höghusen.

Frisk motvind möter oss när vi kommer ut ur viken på eftermiddagen. Vi skumpar vidare i sakta mak och anländer till Femö efter 8 timmar. Sträckan är 35 nm.

På morgonen ser vi oss omkring lite och går upp till kyrkan.

I ett dike växer en vildapel som dignar av små frukter. Jag plockar tröjan full av fallfrukt. Kjell går raskt vidare så ingen ska tro att vi känner varann. Äpplena är söta och goda.

Klockan är bara 8.45 då vi startar. Då vi lossat förtöjningarna från tysken vi legat intill märker vi att Bolinder spottat en näve sot på Bavarians fina teakdäck. Hm..

Solen skiner och vi har svag motvind. Jag väver.

På kvällen kommer vi fram till Klintholm på Mön. Där finns bara tyska båtar.

Vi monterar cyklarna och trampar 6 km i motvind och uppförsbacke.

Lummig lövskog och och jordbruksmark kantar backar och dalar.

Möns klint har ett hisnande stup.

Hemvägen går i ett huj. Det känns som nerförsbacke hela vägen.

Vi fortsätter följande morgon och rundar udden för att se på Möns klint från havet. De benvita kalkklipporna är verkligen exotiska. Vi hissar på och stannar motorn. Hanöbukten, Nordens Biscaya, väntar.

 

01.02.2018 kl. 11:04

Göta kanal, del 4

Det är spännande och intressant att köra genom Göteborg. Stränderna kantas av förtöjda båtar av alla storlekar. Vidsträckta industriområden ligger närmast älven.

Där staden tar slut möter nakna släta klippor. Vi hissar stor och fock och söker oss norrut med akterlig vind. Det dräller av motorbåtar, (som Egyptens gräshoppor, enligt Kjell) segelbåtar och färjor. Vi har rätt svettigt innan vi gippat oss till lite större vatten. Vi siktar på Marstrand.

Sundet dit är vackert, både kargt och lummigt. Vi möter massor av båtar hela tiden.

Marstrand är en överraskning. En gammal borg bildar fond till ett gytter av vita hus med röda tegeltak. I förgrunden spretar en skog av master.

Vi vågar oss inte in i hamnen, utan ankrar.

Med färja kommer vi över till ön och går runt fästningen. I kyrkan råkar vi pricka in en orgelkonsert och andakt.

Sen beställer vi skaldjurstallrik och vitt vin på det lokala segelsällskapets restaurang. Vi får en halv krabba, några kräftor och en stor hop räkor. Proppmätta återvänder vi till båten vid halv elvatiden.

En öronmanet simmar vid stranden när vi ror tillbaka.

På morgonen förutspår SMHI 15-20 m/s, så vi besluter att ligga kvar. Jag tvättar lite kläder och steker plättar till eftermiddagskaffet. Det blåser faktiskt hårt och regnet trummar mot däcket. Vi sitter inne och eldar och mår gott.

Massor av folkbåtar rusar förbi med smällande segel och glider in bakom hamnpiren. De har säkert haft kappsegling.

Mot kvällen vill Kjell flytta till andra sidan viken. Den väntade SW-vinden kommer rakt på oss småningom. Men på andra sidan viken biter inte ankaret. En enorm boll av växtlighet hänger på flyna när Kjell mödosamt vevar upp det. I nästa vik fastnar vi på grund strax utanför farleden. Vi fortsätter mot nord. I en inbjudande vik vevar Kjell ut alla 40 meter ankarkätting, men ankaret biter inte. Han vevar upp, vi kör fram igen och försöker på nytt, fyra gånger. Det här ankaret har aldrig släppt i hemmavattnen. Möjligen är växtligheten så tjock på bottnen att ankaret inte biter, eller också är det kalt berg och inget att bita i, eller kanske består bottnet av mjuk gyttja.

Vi kör vidare i kraftig medvind och -sjö, inklusive regn, till klockan 10. Svarta kårar jagar över vattenytan och vinden drar skummet av vågtopparna. 

Innanför Tjörnbron hittar vi en stenig ankarbotten i Almösund. Där är sjölä, men vinden sliter i skutan. Ankaret glider i de starkare byarna.

Följande morgon berättar SMHI att vinden är 15-20 m/s, 25 storm i byarna. Under natten har vi draggat flera gånger. Kjell har varit ankarvakt och kört fram och fällt ankaret på nytt.

Vi får också veta att fartyget Langeland med stenlast har sjunkit vid Strömstad, 40-50 nm norr om oss. 6 man saknas. Fartyget Full City har stött på grund i Norge och läcker olja. Vi är lättade att vara helskinnade.

Vi ligger kvar vid Tjörnbron den dagen, men får ankra om ett par gånger. Först sent på kvällen vågar vi lämna båten och ro i land.

Nästa dag är det lördag, nästan spegellugnt och strålande solsken. Vi tuffar norrut. I Mollösund möter vi ett oräkneligt antal segel- och motorbåtar. När vi viker av mot Malö strömmar minskar trafiken något.

Fastän här finns vacker skärgård hittar man tydligen sällan lugna naturhamnar att ankra i. Åtminstone nu i början av augusti är gästhamnarna ofta fullbelagda.

Farleden krymper ihop ytterligare när vi närmar oss Bassholmen.

Också här är gästbryggan full, men vi hittar en bra ankarplats invid båtmuséet.

Föreningen Allmogebåtar driver muséet, renoverar och bygger allmogebåtar och ger ut böcker och tidskrifter.

Kjell har i flera år prenumererat på deras tidskrift Träbiten.

Detta är Mecka för en träbåt- och veteranmotornörd.

Vid vandrarhemmet får vi duscha. Jag hade hoppats hitta en affär, men vi får nöja oss med konserver.

På söndag morgon har vattnet sjunkit. Kjell var rädd att vi skulle fastna i gyttjan, så han har lagt ut ett akterankare. Vi startar tidigt för att komma iväg före vinden tar fart. Motorn stannar då vi backar! Ankarlinan sitter fast i propellern.

Vi lyckas angöra en badbrygga och Kjell får dyka ner och ta loss linan. Småningom kommer vi iväg. Farleden är trång och idyllisk.

Före lunch är vi framme i Lysekil. Vi börjar vid fiskehamnen där det finns mack. Jag går till en mataffär. Vi äter lunch vid Bengts fisk. Hans fiskdisk är spännande; långa, kolja, kungsfisk, plattfisk, krabbor - hela och halva, kräftor, räkor makrill...

Mätta och belåtna går vi tillbaka, då ett par kvinnor på en bänk hojtar till. Det är Stina, från grannbyn hemma! Pelle och hon kommer med husbil tillsammans med ett annat par. De kommer ombord en stund. Jag får en tankeställare när de berättar att de ska åka hem i morgon, för Stina har en läkartid om ett par dagar. Själva beräknar vi tre veckor för hemresan. Man kan resa på så många sätt.

Vi slår otrevligt mot kajen, så vi gör loss och går mot Kungshamn.

På kvällen tar vi färjan till Smögen. Färjan är en fin ekbåt med styrhytt, däckad för och bänkar längs sidorna.

Smögen är faktiskt speciellt. Klädaffärer och barer kantar sundets norra sida. På andra sidan finns idylliska sjöbodar. Rödgranitklippor omger hela sundet. Vi är nöjda att åka tillbaka till Bamse när vi gått ett varv längs affärsgatan och varit ner till havet på andra sidan klipporna. Kläd- och souvernirbutiker är inget för oss.

Det regnar i Kungshamn när vi vaknar följande morgon, men när vi tagit upp jollen, diskat och fixat för avgång blir det uppehållsväder.

Vi hissar segel då vi kommer utanför Hållö och de andra skären utanför Smögen. En frisk ostan skjuter oss framåt i en slör på 6,5 – 7,5 knop. En stark ström hjälper oss på traven.

Vårt mål är Norge. När vi nu en gång är så här nära måste vi bara dit.

 

24.01.2018 kl. 10:53

Göta kanal, del 3

Efter ett par broar är det dags för den första dubbelslussen neråt. Det är mindre ansträngande.

Slussvakten meddelar att vi ska vänta på mötande trafik i 40 minuter i dammen nedanför. Bryggan är full och det blåser hårt från sidan. Vi besluter att förtöja i land. Runda stenpollare är utplacerade med jämna mellanrum längs kanalen. Men hur ska vi få trossen i land? Vassa stenar kantar stranden.

Jag hoppar av vid en privat brygga i lovart och förtöjer i en sten på andra sidan av cykelvägen. Det är inte lätt att komma ombord igen, men det går med hjälp av en medhavd planka, och Kjell.

Vi kokar och äter, och turas om att hålla vakt vid fören och varna cyklisterna för vår förtöjningslina som korsar vägen. Då vi ska iväg vågar jag inte hoppa i land bland stenarna. Jag tar på baddräkt och simmar i land och gör loss.

Sen får jag hoppa på i farten, från räcket på den privata bryggan.

Vid nästa sluss klantar jag till det. Det är nya rutiner nu när vi slussar neråt. Jag blir kvar på land när Bamse sjunker flera meter framför mig. Jag vågar inte hoppa. Jag springer med längs stranden och får chans att kasta mig ombord vid en brygga nedströms. En mötande turistbåt tutar irriterat när vi inte lagar oss ur vägen, utan håller till i den vänstra filen. Den lider säkert av den starka sidvinden och har svårt att hålla sig i farleden när den ligger stilla. Sorry sorry!

De andra i slussgänger stannar i Lyrestad. Vi fortsätter ensamma och njuter av att slussa utan medtrafikanter.

Gästhamnarna i Sjötorp är fulla. Vi fortsätter ut på Vänern och söker en ankarplats åt Mariestadshållet. I en vassvik ligger två snurrebåtar med metare. Där släpper vi kroken. Fiskarna berättar att det finns kantareller i land bakom fyren.

Efter en god middag med lax och skagenröra ror vi i land och letar kantareller. Inte ett spår av de oranga! Jag plockar lite blåbär i stället.

Skogen är vacker.

Följande morgon tar vi det lugnt. Småningom hissar vi segel och drar upp ankaret. Mariestads hamn verkar trång så vi går mot Läckö.

Remmarna står tätt som i en fårhage. Så är det grunt och stenigt i Vänern också.

Vi går på guidad rundtur i Läckö slott mot kvällen.

Följande dag kör vi längs en krånglig farled.

Här finns många små, fina öar. Motorbåtar ligger förtöjda mot land vid många av dem.

Snart har vi svår motvind igen, vita gäss täcker vattenytan. Sjön slår över, det regnar och vi blir riktigt blöta.

Mot kvällen kan vi förtöja i Vänersborg. Somliga har motorservice ombord medan andra duschar och går till stan och shoppar färsk mat.

Med fulla diesel- och vattentankar kör vi för att vänta på broöppning mot Göta älv och Trollhätte kanal.

Här gäller grövre don och större dimensioner än vi sett hittills. Slussarna är 87 m långa och 12,6 m breda.

Vid flera slussar får vi vänta på mötande fartyg.

Förtöjningstrossarna vi köpt för kanalen visar sig räcka just och just. Vi har också behov av en extra båtshake, och får hastigt  tillverka en av en hammare och en brädstump.

Glest sittande, grova betongpelare längs den skorvliga klippan gör det svårt att fendra ifrån inne i slussarna.

Det strömmar hårt i Göta älv. Det är skönt att inte behöva köra mot strömmen. Slussarna skulle också vara jobbiga att ta uppströms.

Bosättningen är gles. Här finns mest skog och odlingar, som doftar mognande säd.

På kvällen ankrar vi i en vassrugge nära Bohus fästning och Kungälv. Det har varit en lång dag.

Efter en ankardramm ror vi i land och går runt fästningen. Den är stängd för dagen. Vägen fortsätter över ett sund till Kungälvs gamla stan.

Stan är mysig med sin kullerstensgata, gamla hus och massor av planteringar. En hög klippa avgränsar i norr.

Det börjar skymma när vi ror ut till båten igen. Vi tänder den nya ankarlanternan och törnar in.

Morgonen är härlig. Vi är upprymda och spända inför mötet med svenska västskusten.

18.01.2018 kl. 17:24

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 39 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar