Vårstorm

03.06.2017 kl. 21:36

Vi blev rätt förskräckta när vi insåg att nordanvinden var mycket hårdare än utlovats. Fredag morgon blåste det 20 m/s vid Kallan, och 24 m/s i byarna.

Onsdag kväll hade vi fört vi bommar, segel och allt möjligt till båten. Vi höll på en hel timme och redde upp trasslet som hängde från masten. Jag hamnade att bli upphissad två gånger, för att trä om fall som gick fel.

Vi har så kallade lazy jacks, band som samlar ihop storseglet när det halas. De fungerar utmärkt, men de är nog det värsta brain bender man kan tänka sig, när alla band från masttoppen ska redas upp. Hur man än snurrar och trär så blir trasslet sjufalt värre. Då vi hållit på ett bra tag var dock alla knutar på sin plats och vi fick göra fast dirkarna.

Vi gjorde inte allt så klart som vi borde ha gjort. Gafflarna hålls på plats mot masterna med hjälp av ett radband med kulor. De här blev inte fästa på onsdagen. När Kjell for ut till slipen på fredag förmiddag, när nordanvinden höll på som värst, hade båda gafflarna hoppat ur sitt läge, och skavde mot masterna. Vinden var för hård för att han skulle klara att ro ut till båten och reda upp. Det visade sig på kvällen, när vinden mojnat och han kunde ro ut, att mesanens gaffelklo gått av. Förtöjningstrossen i bojen hade krupit ur sitt plaströrsfodral och skavt mot däcket. Nåja, vi får fixa till skadorna småningom. Bojkättingarna hade hållit i alla fall.

Så här såg det ut i motsvarande situation för ett år sedan, 9.6.2016 https://www.facebook.com/ullamaj.hagvik/videos/1201275153217425/

På fredag kväll klädde vi på oss vinterhalarna och tog Bustern till villan. Stranden vätter mot sydväst och vi har gott lä mot nordanvinden. Vi åt gott och eldade bastun. Jag vågade inte doppa mig i sjön, precis som vanligt.

På lördag förmiddag gjorde vi en orienteringsbana åt barnbarnen. I de gömda burkarna finns var sin marianne-karamell åt ungarna. Vi ska ta hela gänget till villan ett par dagar i nästa vecka.

Getporsen doftade och den spirande grönskan gav löfte om sommar.

Man upphör inte att förundras över hur vädret påverkar oss och vår tillvaro.

I lä vid trappan visade termometern + 28 grader på eftermiddagen. Jag tog en eftermiddagslur liggande på trappan. Ljudet från Bamsefars telefon, där han hörde på kultändardunk, flöt som ett diffust ackompanjemang till fågelsång och vågskvalp. En härlig tid väntar oss.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar