På provtur

16.06.2017 kl. 19:55

Bamse blev besiktad på torsdag kväll. Då vi nu var i farten körde vi ut till Öuran, för att inleda säsongen med en testtur.

Det är lätt att ströva omkring på ön. Stigar går kors och tvärs. Nelli njöt av kvällsbad både på den östra och den västra sandstranden. Morgonens bad lyckades vi förlägga till en stenig vik. Nelli drar in stora mängder sand på sina våta tassar.

Larsmo kommun har nog heder av hur de sköter sina friluftsområden och naturstigar. Grillplatsens vedförråd är väl fyllt.

Öuran bjuder på många olika naturtyper. Förutom sandstränderna, vacker skog, härliga flata klipphällar mot väster och vikingatida rosgravar, finns ett fiskeläge på öns sydända. På hösten hittar man både blåbär och lingon. Mygg och fästingar hittas hela sommaren.

Efter morgonlänken och morgonmålet tog Bamsefar itu med motorservice. Provturen visade att generatorn inte laddar som den borde, under gång. Remmen är nog spänd, men flottig av oljespill. Lite tjära blev första hjälpen efter avfettning.

Nu är alla segel på plats, och den skadade mesangaffeln iskarvad. Hela däcket var nerskitet av måsar, så det blev renskurat, fast det knappast hålls rent många dagar.

Stormglaset visade en aldrig tidigare skådad tjocka. Tydligen betydde det vackert väder, för dagen blev härlig.

Vi hade också med blommor och örtkryddor för sommarens behov. Jag samlade alla örter i en korg i år. Det brukar bli så trångt när jag trycker ihop alla sorter i en kruka. De får för lite jord och vissnar bort. Jag ska hålla utkik efter en lite lägre korg, den här är onödigt dominant på bordet.

Kommentarer (2)
Hej! Vad intressant att se bilder från Öuran. Jag ska besöka ön om några dagar och undrar vilken del av ön som är vackrast ur ett landskapsfotograf-perspektiv. Vad får jag inte missa?
Mvh Ove
Ove12.08.19 kl. 14:30
Segelföreningen SSJ har bojar som är fria att användas både i den västra och den östra viken. Det går en stig mellan vikarna, så man kan se dem båda oberoende av var man ligger. Fiskeläget är också sevärt, men dit har vi inte varit på många år. Det är en bit att gå. Fototekniskt är nog klipporna på västsidan oslagbara. Ha en skön tur!
Ulla-Maj19.08.19 kl. 19:46

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar