Vardagsbestyr

04.08.2017 kl. 15:55

Dagarna har runnit iväg med alla möjliga små och stora jobb.

Bamsefar kom äntligen igång med att lägga golv i uthuset. Han har haft materialet hemma i minst ett år. Det är ett dammigt och tråkigt jobb att borra i betong, så vi har hittat på en del trevligheter minst halva dagarna. Det har blivit både geocachinglänkar och villaliv.

Själv fick jag oväntat några säckar färdigt klippt mattväft, så jag beslöt att lägga igång en väv mellan bärplockningspassen.

Det ska vara en ingenjör för att hitta på ett fjädrande bräde som håller revstaven lagom hårt, så den snurrar ledigt. Revstaven kommer från Bäcklandet/Påras i Kronoby. Hans mormor och flera generationer före henne har använt den.

Det är något sinnligt över att fläta ner mattvarp från revstaven, en ren och skär lycka. Man känner en inre gemenskap med de kvinnor som under århundraden med samma euforiska högtidskänsla flätat ner sin varp. Jag vet inte om det bara är en spännande förväntan över att börja väva, eller om det är något mera. Varpflätan känns värdefullare än de 30 euro varpen kostade, och den timmes tid det tog att reva den.

Eftersom vädret varit så varmt och härligt nu kändes det slösaktigt att tillbringa tid i källaren. På tal om det så hade min svärfar många roliga uttryck. Han snickrade lite som hobby. Svärmor tyckte om att ha städat och fint, så hon uppmanade honom att hålla till i källaren med sina snickerier. "Noo hindar ja vaa unde joole" svarade han sävligt. Och rätt fick han. Han har varit död i 22 år, tråkigt nog. Han var en riktig hedersman.

Vi släppte allt vi hade på gång och for till villan. Jag satt ute och klippte mattväft. Det är svårt att väva en brun matta av blå väft.

Kjell seniormodifierade optimistjollen. Det är väldigt obekvämt att sitta på durken. Att stå på våra uppnötta knän är uteslutet. Nu har vi ett ergonomiskt sittbräde mitt på. Ha!

På kvällen rodde vi med drag och fick en präktig gös. På näten fastnade ett par gösar och abborrar, en ful brax och några kattfiskar. Precis lagom.

Vi har förresten ett nytt husdjur som gillar kattfisk och rå hundkorv. Hoppas han överlever.

Kommentarer (5)
Hemma hos oss hade vi ingen rebstav, utan varpen drogs mellan dörrhandtag på så avlägset befintliga dörrar som möjligt. Funkade det också. Deltog i min barndom många gånger med att sätta upp varpen och också med att förlänga den. Påtgöra
Ajja10.08.17 kl. 01:18
Ojdå! Lyckades ni få stsele på ett dörrhandtag? Kanske man kan sätta upp en väv utan det också, men det måste nog vara tålamodsprövande. Fast din mamma är ju handarbetsmänniska, så hon fixade det synbarligen. Kul att höra!
Maj11.08.17 kl. 13:03
Hej! Läste inlägget från augusti 2016 där du nämnde Sture Pettersson. Är det Sture som seglar Liv tillsammans med Gundel? Vi träffade dem för mer än 10 år sedan i Stilla Havet då de var på väg mot vinden, tror de kom till Tonga ungefär innan motvinden satte stopp för seglingen österut. Har de kommit hem?
Vivi-Maj22.08.17 kl. 15:21
Jo visst är Sture och Gundel hemma! Liv står fortfarande på land i väntan på renovering. Jag tror de njuter av hemmalivet just nu.
Ulla-Maj29.08.17 kl. 21:18
Så trevlig läsning och så härligt kreativa ni är. Hälsningar från oss i Medelhavet
Helena på S/Y Wilma29.06.19 kl. 16:10
Tack!
30.06.19 19:40

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar