Å dessa ungar!

11.08.2017 kl. 22:11

Tre av barnbarnen har varit hos oss i tre dagar den här veckan. Det har varit full rulle. Här hemma rusade de omkring mellan jordgubbslandet, hallonbänken, trädgårdslandet med ärter och morötter och smultronstället bakom syrenhäcken. De åt säkert mer än en liter bär per barn. Som vanligt sov ungarna och jag i gästrummet i källaren. När det regnade som värst klädde de av sig nakna, kröp ut genom källarfönstret och dansade i regnet. Sen in igen genom ytterdörren. (Ett varv tog 15 sekunder när de började spurta.)

På onsdag for vi till villan. Pojkarna fick turas om att sitta i moffas famn och styra volvon längs byvägen. Vid villan väntade nya roligheter.

Optimistjollen skulle provas. Lyckan var stor när vi fick tre gösar på näten. De räckte till lunch, men hade det funnits mera så hade de nog ätit. Vi plockade 1,5 ämbar blåbär.

Vi badade bastu och ungarna låg i sjön hela kvällen.

Ungarna värmde sig i bastun redan när där var 40 grader. De ville ha moffa med, men han vägrade komma innan där var 60 grader. 7-åringen är en filur och vred termometervisaren till 60, sen sprang han och meddelade moffa att det var dags att komma. Rätt snart insåg vi att termometern visade fel, och orsaken kom fram. Lite bus måste man få göra, tyckte grabben, och det tyckte vi också. Vi får köpa en ny termometer.

Moffa är en stor idol. 7-åringen tänker jobba på samma arbetsplats som moffa gjort, och han tänker skaffa en precis likadan bil. Sen ska han ställa fläkten så att det blåser damm och skräp på barnen (lika som moffa gjorde). Grabbarna lärde moffa en del finesser med telefonen.

Det var roligt att ha ungarna här, men vi drog nog en lättnadens suck när jag levererat hem dem på torsdag kväll. Jag sov 11 timmar den natten.

Vi har ännu ett barnpassningsuppdrag på lördag kväll och natt. Då gäller det 4-månaders babyn. Men sen kommer vi att slå oss lösa och sticka iväg med Bamse några dagar. Förvisso finns det massor av hallon att plocka, och uthusgolvet är bara påbörjat, men ibland får man bara släppa allt och sticka iväg.

Den lämpliga dagen presenterar sig aldrig, man får göra en.

 

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar