Det goda livet

15.09.2017 kl. 10:28

Jag blev inbjuden till en föreläsning om "Det goda livet". Jag blev nästan förnärmad. Jag, om någon, lever väl det goda livet? I själva verket känner jag mig som en riktig expert. På mitt eget liv i alla fall. Jag skulle dock inte vilja åka runt och missionera för livsstilen. Var och en är expert på sitt eget liv. Det är inte säkert att någon annan än jag lika mycket skulle uppskatta min tillvaro just nu, trots att jag känner mig priviligierad.

Ta nu bara förra onsdagen, när inbjudan kom:

Jag steg upp halv åtta och gick en liten promenad med hunden innan jag hämtade tidningen. Då jag läst den och druckit morgonkaffe for jag till bybutiken och veckohandlade, medan Bamsefar läste tidningen. Han läser mycket grundligare än jag, och blev klar först vid tio-, halvelvatiden.

Sen lade vi golv i uthuset till lunchtid. Då vi ätit åkte vi till skogs och plockade ett par ämbar lingon.

Blåbären var så vackra så de fick också komma med.

En var med sitt.

Kaffet smakade när vi kom hem. Jag bakade bröd och rensade lingon medan Kjell fortsatte med golvläggningen. Jag bakade en sats bröd tillsammans med barnbarnen i helgen också, men den åt de upp.

Då brödet var gräddat och lingonen infrysta for vi till villan, för solen sken igen efter åskskuren.

Till kvällsmat festade vi med potatis, grisschnitzel och kantareller. Vi har ätit fisk bra länge, så det var gott med kött som omväxling.

Det hann skymma innan vi fick näten i sjön.

Vi eldade i spisen och tog det lugnt medan ett kvällsregn trummade på taket.

Natten var lugn och stjärnklar. Månen skymtade bakom grantopparna. En häger flög på tysta vingar lågt längs stranden när jag fyllde på pottan på trappan. Hägern vände huvudet mot mig, men sa inget. Det tog emot att gå in, men snart kröp jag ner under täcket igen.

En höstmorgon vid villan är en ren njutning.

Man kan njuta fleirleis.

Släng dig i väggen livscoach! För många år sedan skulle jag kanske gärna ha hört någon berätta vad jag innerst inne nog visste själv, men inte nu, som 60-åring. Nu vågar och kan jag leva mitt liv som jag känner att det ska levas. Det behöver ingen berätta för mig.

Mina teser för ett gott liv ser ut så här:

- rör på dig ute i naturen, helst flera gånger om dagen

- god mat regelbundet, med och utan vin

- meningsfull sysselsättning

- vila; power naps i gungstolen tillsammans med katten på dagen, 9-10 timmars sömn på natten

- social samvaro – jag har kanske blivit lite osocial sedan jag slutade jobba. Helst umgås jag med min gubbe och barnbarnen.

Tre barnbarn var hos oss från lunchtid på fredag till söndag kväll, och det fjärde, 6 månaders babyn, sov över från lördag till söndag. Vi kände att vi gjorde en viktig insats. Både barnen och vi trivdes. Föreningslivet kommer dock igång nu, efter sommaren, så jag får väl skärpa mig och bli lite mer social.

-hälsa – den får man ta som en gåva, de perioder man har lyckan att begåvas med den.

Är jag inte ett proffs, så säg!

Kommentarer (2)
Du är definitivt ett proffs!
Monica16.09.17 kl. 16:07
Tack! :)
Ulla-Maj17.09.17 kl. 20:27

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar