Finland 100

04.12.2017 kl. 18:28

När jag var barn, och det var tal om kriget, kändes det som något väldigt avlägset. Som vuxen/gammal har tidsbegreppet blivit vidare. När jag föddes 1956 var det bara 11 år sedan kriget tog slut – drygt lika lång tid som vi haft vårt äldsta barnbarn i dag, och det är ju ingenting. Min pappa tjänstgjorde i kriget i 5 år. Nu har jag insett att han inte var en gubbe när han var med. I själva verket var han i ungefär samma ålder som vår yngsta son är nu, 28 år, när han blev civil. Min mamma var då 24 år och bodde i sitt barndomshem, med den då ettåriga sonen, min storebror. När kriget tog slut kunde familjen förenas och flytta till ett eget hem i ett hyreshus.

Pappas yngre bror var också med i kriget. Han var 4 år yngre än pappa, alltså 24 år, när kriget tog slut. Vilka svåra minnen de hade att bära med sig! Samtidigt måste de ha varit tacksamma att få komma hem med livet i behåll, och få ta itu med det riktiga livet och framtiden. Jag känner en ödmjuk tacksamhet mot dem och alla andra som gett oss chansen att få fira Finlands 100-års självständighet nu.

Min pappa var ingen pysslare. Han gjorde helst praktiska saker, som det råkade finnas behov av. Under väntetiderna i korsun snickrade han dock ihop två sådana här skrin, som han sände hem. Det känns bra att ha skrinet i dag, som ett handfast minne. Pappa skulle också ha fyllt 100 år i juni i år.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 39 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar