På jakt efter vårtecken

05.04.2018 kl. 11:54

April är ju en vårmånad. Jag tog kameran med för att leta bevis. Det var inte helt lätt att hitta några.

En våt och lerig hund som sängkamrat är väl en indikation på vår?

Och förvisso gör solen sitt bästa att minska på snötäcket somliga dagar.

Jag brukar bli så glad av lärkor, tofsvipor och spovar den här tiden, men de har nog bäst någon annanstans än så länge. Bara svanar hörs ännu trumpeta över byn. Kanske de hittar öppet vatten någonstans redan. Svanar och kanadagäss räknas väl mest som skadedjur numera, men tranorna är stiliga i sin vackra, grå fjäderdräkt. De kommer säkert när de börjar hitta något att äta.

Vi gjorde en vak vid villan för bastuvattnet här om dagen. Isen var 70 cm tjock, så det rymdes bara 15 cm vatten under den, fast hålet gjordes långt ute från stranden. Så har vi också en fin isväg ut till ön. Det har varit så bra att få köra ut virke och maskiner. Nu är både golv, tak och väggpanel fastspikade, och det är vi väldigt glada över.

Bina har inte varit på någon tarmtömningsflygning ännu. De borde kanske få tilläggsfoder, men först måste de våga sig ut.

Som obotlig optimist har jag förstås ställt in mig på sommarens odling. Det får väl räknas som ett vårtecken? Vart jag ska göra av alla kapkrusbär/physalisplantor blir ett senare problem. Jag ställer hoppet till marthornas plantauktion. Säkert kommer en del att gå åt där.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar