Här har du ditt liv!

26.04.2018 kl. 10:01

Vi (mest jag) har kommit igång med döstädningen på vinden. Det är en bra årstid för sådant nu. Det är ljust och varmt och inget man måste ta itu med utomhus. Genom kakeltaket hörs spovens rop och tofsvipans gnällande. Vindstömningen känns i armar och ben. Det är också omtumlande rent psykiskt. Här finns fragment från många liv, mest våra egna.

Som korrespondensen mellan åren 1976 och 1980, när Bamsefar studerade i Vasa, och efteråt gjorde militärtjänst. Man skrev brev på den tiden, eftersom man träffades bara i helgerna, och knappt det under militärtiden. Postgången var snabbare då. Om man sände brevet i början av veckan hann man få svar innan helgen. Just nu har jag inte lust att läsa dem, men kanske senare. Det samma gäller mina gamla skolböcker och -häften.

Här finns alster från navigationskurser, oljemålnings-, keramik- och sävarbetskurser. Ännu i somras tog jag lite säv (som också finns lagrad nånstans), ifall jag skulle få lust att fläta något.

En hel sopsäck med kvinnokraft. Den kan jag inte slänga. En del av yllesockorna är hela och har par, men de flesta har hål på häl och tå. Jag planerar att tvätta dessa i varmt vatten i maskin, så de filtar ihop. Sen klipper jag det användbara materialet i rektanglar och syr ett lapptäcke. Det blir troligen för styvt och tjockt att använda till något klädesplagg, men det kunde bli en gullig kudde, en gungstolsmatta eller kanske ett helt sängtäcke. Men det får bli ett projekt till vintern.

Vi har burit ner lådvis med ungarnas kläder, söndriga leksaker och skolböcker. Skolhäftena får de själva gå igenom och slänga. Konstigt nog finns det mest av dotterns saker, fastän alla flyttat hemifrån i 18-19-årsåldern. Jag misstänker att pojkarnas saker och böcker har varit utsatta för heavy duty, så det har inte blivit något över att föra på vinden.Utom skor då. Ingen av dem har haft något stort behov av fysisk träning. Trots det har vi massor av fotbollsskor, skrinnskor, slalom- och snowboardskor.

Vi har också haft ett rejält virkeslager på vinden. Det får nu flytta på föusvinden i stället. 

Ännu har jag bara gått igenom ca en fjärdedel av utrymmet. Men det är ju inte så brått. Om man samlat i tiotals år kan man inte måsta tömma på en vecka.

Hittills har sex fyllda bilkärror förts till Ekorosk. Präglad av mantrat "Bakett kriiji tå int e finnsta naating" har vår generation svårt att slänga saker. Nackdelen med att ha gott om utrymme är att det går att spara allt. Men nu har också de hemsydda kapporna från 1980-talet blivit energiavfall. Jag blygs. Samtidigt känner jag en stor lättnad att ha blivit av med skräpet, och att själv ha fått bedöma vad som ska ut ur huset. Kalla det fast feng shui!

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar