Växtkraft

08.05.2018 kl. 06:45

Till den gågna veckans trevligare händelser hörde morsdagskalaset, som vi tjuvstartade med i helgen. Vi var 13 runt bordet. Det låter som en deckartitel, men ingen blev skjuten eller ens matförgiftad. Vi firade fem närvarande mammor.

Alla åt med god aptit.

Men tillbaka till vardagen. Att det ska vara så förtvivlat roligt att köpa frön på vårarna! Jag insåg sent omsider att jag inte har någonstans att göra av alla plantor jag drivit upp.

Tomatplantorna, som mörklägger tre fönster mot söder, ska förstås få flytta i växthuset.

Men alla de andra?

Nu ska det bli en blombänk längs husväggen. Någon sorts drivbänk, som kan täckas med gamla fönster och växthusplast under försommaren, så blir odlingssäsongen längre.

Hundar och höns har under åren grävt stora gropar längs väggen, så det har varit hopplöst att komma fram med gräsklipparen. Följaktligen har vitrot, kungsljus och rölleka frodats och vuxit sig meterhöga längs väggen. Det måste ju bli vackrare med en blombänk? Åtminstone de första veckorna, innan ogräsfröna, som finns i jorden, har grott.

Kommentarer (2)
Så vackert ställe ni verkar bo på! Hehe, jaa känner igen mig i problemet med allt för många plantor.
Bohemian Maggie08.05.18 kl. 09:23
Det kan ju inte hjälpas att det finns t.ex. 30-40 physalisfrön i en påse. Och när de nu vill leva! De blir så omfångsrika så ett par plantor per hushåll skulle räcka. Jag hoppas att jag blir av med många på vår marthaförenings plantauktion om ett par veckor.
Ulla-Maj08.05.18 kl. 19:14

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar