Vårsysslor och funderingar

19.05.2018 kl. 15:21

Det är bråda tider. Fastän jag har hela dagarna på mig verkar tiden inte räcka till för allt som borde göras först. Men vid den tanken tar jag ett djupt andetag och ler. Det kommer nya dagar. Och kommer de inte så kan det göra det samma med jobben som väntar.

Jag jublar fortfarande invärtes varje morgon av lyckan att själv få välja hur jag ska tillbringa dagen. Jag uträttade inga storverk när jag kom hem från jobbet 17.30 och var helt utpumpad av dagens anspänning.

Nu mår jag bra både psykiskt och fysiskt.

- Min nervösa tjocktarm har läkt. (Du mår som du skiter, gammalt djungelordspråk.) 

- Synrubbningarna är ett minne blott.

- Att hitta ord när man ska redogöra för något är inte längre något problem. Möjligen är en förklaring att vi inte behöver prata så mycket här hemma på tu man hand. När någon av oss börjar prata så vet motparten redan hur orden kommer att falla.

- Det omättliga sömnbehovet har lite stabiliserats under det första lediga året, men 10 timmar sömn per natt hindrar fortfarande inte en tupplur i gungstolen tillsammans med katten, vid behov.

- Artrosen i fingrarna och åderbrocken på benen ger numera  inga bekymmer, med mera omväxlande sysslor och arbetsställningar.

-Vikten har omärkligt gått ner några kilo.


Senast jag besökte banken jobbade en ny flicka där igen. Vilken lycka att smarta, välutbildade kvinnor mellan 20 och 30 år får jobb, och inte behöver stressas av att gå arbetslösa! Att de mellan 30 och 40 får sjukskriva sig av stressen att kombinera jobb och familj är ett annat dilemma som inte jag kan påverka. 

Men det skulle ju gälla veckans sysslor: Tidtabellen för Bamses vårrustning är under kontroll. Kranen är beställd till 25.5, då vi ska sjösätta tillsammans med några andra tunga båtar. Masterna är lackade och botten är målad. Vi brukar owatrola däcket först efter sjösättningen.

Vi har också varit några dagar vid sommarstugan, nu när det varit så varmt och härligt. Vi har fiskat, målat och spikat lister. Det har varit skönt att få doppa sig i sjön när det blivit för svettigt. En skrakhona och svart-vita flugsnappare ruvar i holkarna.

Hemma har jag skurat växthuset och planterat tomaterna. Lyckan var stor när jag kom hem med ett lass komposterad kodynga på bilkärran här om dagen. Sådana dyrbarheter börjar vara en bristvara. De flesta kvarvarande bönder gör numera svämgödsel. Och förresten har få tid att lasta ett par skopor dynga på en bilkärra, mitt i vårbruket.

Sen blev det brått att gödsla och göra i ordning trädgårdslandet. Som vanligt har jag köpt för mycket frön. Lite måste jag nog förstora odlingsytan.

Det blir intressant att se hur sommarvädret blir i år. För ett par år sedan fick jag potatisen i jorden först efter midsommar. Nu är jag en hel månad på förhand. Senaste natt visade termometern minusgrader, så det är möjligt att vi är onödigt optimistiska med planteringarna. Förr i världen gällde 10 juni som första frostsäkra dag att plantera på.

Resten av tiden har gått åt till sångkörövningar, bröd- och bullabak och att sköta barnbarn. Nog så viktiga sysslor det också.

Det skulle vara dags att klippa gräset, men det är så vackert pärlbestrött på morgonen, innan solen torkat bort daggen.

Med den här farten blir det inte många dagar mellan hägg och syren, så nu ska här insupas vår för fulla muggar. Det är så underbart myggfritt under de ljusa och varma kvällarna.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar