Tjugonde gången gillt

28.05.2018 kl. 08:54

I fredags sänktes Bamse sakta och försiktigt ner i sjön för tjugonde gången.

Det blev en lång dag. Vi kom ner till hamnen redan på förmiddagen för att förbereda det sista; tjära vajerbändslena i masttoppen, pumpa luft i gummijollen, förbereda förtöjningstampar och fendrar och liknande.

Kvällen innan flyttade vi masterna ner till kajen med hjälp av bilkärran. Som alltid fick vi hålla på länge innan fallen och vajrarna var uppredda.

I år delade hela sju båtar på kranen. Vi önskade vara sist i kön och hjälpte till så smått med de andra båtarna. Det behövs många hjälpande händer med att fästa lyftremmar, vant och stag.

Solen gassade, men det blåste friskt. Tidvis kände jag mig rent omtöcknad av att traska fram och tillbaka i den starka solen.

Så var dagen över. Det var så skönt att sätta sig i den överbelamrade salongen och sleva in lite uppvärmd mat när alla andra gett sig av, och vi låg ensamma kvar vid kajen. Vi lyfte ombord seglen och rundhulten och tuffade sakta ut från hamnen och ut till vår boj. Ännu finns mycket kvar att reda upp ombord, både med riggen och under däck, men säsongen är inledd!

Trötta men nöjda släpade vi oss tillbaka till segelpaviljongen till fots. Kjell bar sin kultändarstartsko i handen. Det grämer mig att jag inte kom mig för att knäppa en bild av honom. De sladdriga sandalerna ger inte tillräcklig stadga åt foten för att kunna trampa igång motorn, så han hade en stadigare sko med för vänster fot. Jag tror vi såg rätt vingskjutna och komiska ut där vi linkade iväg längs Alholmsvägen, smutsiga och knallröda i ansiktet efter en hel dag i solen, och Bamsefar med sin startsko i handen.

 

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar