Midsommarseglats del 2

24.06.2018 kl. 10:46

I år kom bara en annan båt från Jakobstad till Ratan för att fira midsommar. En tysk och en holländsk segelbåt låg också vid kajen. Vädret inbjöd inte till något umgänge runt brasa och grill på kvällen.

Vid midsommarstången var det dock nästan lika mycket folk som vanligt på eftermiddagen, de flesta utrustade med regnkläder.

Vi satt mest inne under däck och eldade i kaminen och läste böcker.

Jag prövade min bandgrind.

På natten tjöt vinden i båtarnas riggar. Bamse ryckte i förtöjningarna och neg för övermakten.

Årets midsommarbukett blev präktig. Jag har äntligen begripit att man inte ska försöka plantera dill i krukor, utan sätta hela stjälkarna i vatten. Mina planteringar brukar jämt dö efter några dagar.

Lördag morgon bjöd på svag västlig vind och molnigt uppehållsväder.

Signalflaggorna, som vi flaggat över topp med sedan fredag morgon, var nästan torra när vi tog ner dem efter frukost. Vi öste jollen och gjorde loss.

När vi startade hemifrån planerade vi att söka oss hemåt nu. I själva verket har vi inte alls lust med det. Det känns som om vi nyss startat, så vi är inte alls klara. Massor av mat finns kvar i kylboxen. Jag måtte ha överskattat vår aptit rejält när jag bunkrade upp.

So what! Vilken lycka att vi har en tjänstvillig gårdskarl/kattskötare hemma! Nu tar vi semester och seglar vidare söderut!

Vi gjorde rätt god fart med stor och fock tills vi passerat Byviken på Holmön. Där blev vinden svagare och sydligare. Vi gav upp och startade motorn.

Det är ca 30 sjömil mellan Ratan och vårt mål, Simphamn. Distansen räckte 7 timmar och kändes som en transportsträcka. Regnskurar drog över land då och då.

Just som vi fällt ankaret i bukten i Simphamn kom en häftig regnskur. Belåtna slog vi oss ner i salongen med varsin ankardramm. Jag kände mig omtöcknad och yr i huvudet efter att ha hört på Bolinder i 5 timmar.

Simphamn, strax söder om Umeå, ger gott skydd för alla vindar, fast den har öppet hav runt knuten.

Massor av små vägar och stigar inbjuder till långa och korta promenader. 

Kvällslänken gick till friluftsområdet Kont.

Härliga klippor omringar en mörk tjärn, där måsungar simmade mellan näckrosbladen.

På söndag morgon värmde solen från en helt blå himmel. Hamnviken låg lugn. Vi förberedde oss för en lång promenad till samhället Strömbäck.

 

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar