Höga kusten 2018, del 1

09.07.2018 kl. 11:32

En stabil nordanvind och solsken har utlovats för den närmaste tiden. Följaktligen är det läge för en tur sydöver.

Vi fick riktigt behaglig segling de första 6 timmarna, men sen mojnade vinden och det blev dags att trampa igång Bolindern. 

Första kursen sattes på Nordvalen, mitt i Kvarken.

Det är inte lätt att hitta horisonten.

Efter midnatt närmade vi oss den lilla fyrklippan Bonden. Fyren blinkade inbjudande var sjätte sekund. Senast vi for förbi den kryllade strandstenarna av gulliga tobisgrisslor. I natt var ingen hemma. Alla var ute på sjön och jobbade. 

Min ryggmärgsreflex skrek RYSSJA flera gånger innan jag accepterade att de svarta pärlband som låg i sjön var de cigarrliknande fåglarna som fiskade i flockar. De ser roliga ut när de flyger också. Vingslagen är så snabba så det ser ut som om de hade en propeller runt magen.

Vi ankrade vid Järnäsklubb kl 02.30, efter 16 timmar och ca 90 sjömil.

Vi lyfte genast jollen i sjön och jag rodde i land med Nelli. Hon hade sitt största leende på när hon rusade runt och vattnade strandvegetationen. Sen smakade det med ett köttben på däck medan vi andra stöp i kojerna. Klockan var 4.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar