Mat ombord

25.07.2018 kl. 20:08

Provianten gick ovanligt jämnt ut senaste resa. Det enda jag slängde var några bullar som blivit mögliga, lite yoghurt och en ostkant.

"Nödprovianten" finns alltid till hands. Den består av konserver som ärtsoppa, köttkonserver, skinka på burk och oliver. Det finns också påsar med potatismospulver, varma koppen och soppor. Viktigt är det med torrjäst, mjöl, olja och ägg. Ett par påsar grovsalt kan vara bra om vi får mycket fisk.

Förstås finns det extra kaffe, socker och smör. Annan torrskaffning som nudlar, knäckebröd, skorpor, kex och sojakross kan var bra att ha. Och choklad och torkad frukt för trista nattvakter. Ärtsoppsburkarna är standardmat på långa, gungande överfarter. De är snabba att värma och enkla att skovla in tillsammans med ett par smörgåsar. Att tugga i sig en portion torra nudlar ger bra mättnadskänsla om man inte känner för att koka alls.

Den färska maten bestod den här gången av en 5 kilos potatispåse, lite nypotatis, lök, morötter, frukt och grönsaker, några bröd och turkisk youghurt till fisksåser.

I köttväg fanns en grisfile, som marinerades med vin, olja, honung, vitlök och peppar. Den räckte till tre måltider, som helstekt i ugn, utdrygad med en svampburk den sista måltiden. Sen fanns en påse frysta köttbullar som blev två måltider, ett par sillburkar, knackkorv och smörgåspålägg. Ett paket medwurst är fortfarande gångbart.

Oftast finns det fiskar i sjön om man vill ta upp dem. De 18 abborrar vi fick vid Kälsviken räckte till många måltider, och dessutom till smörgåspålägg.

Jag brukar alltid ta med någon djupfryst sås eller en tillredd fryst köttbit, så får de kyla ner resten av maten någon dag.

Egentligen äter vi ungefär samma mat ombord som hemma. Men man får ta dem i rätt ordning, eftersom vi inte har något kylskåp. En isolerad box håller sig sval ca en vecka bara man har många frysklampar med.

"Källaren" håller samma temperatur som vattnet – 16-18 grader just nu. Men ändå svalare än 33, som det varit i salongen ibland.

Vi har en kardanskt upphängd gasspis med två lågor och ugn ombord. Det blir väldigt varmt när ugnen är på, vilket inte precis varit till någon glädje i sommar. Trots allt är jag tacksam för ugnen. Kosthållet skulle nog bli trist utan den.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 39 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar