Åt skogen

10.09.2018 kl. 21:06

Ja, ja, ja, jag vet! Man ska inte göra så här när man planterar skog. Jag var så glad att skogsbruksingenjören inte kom och kollade hur det går för oss. Han skulle ha skrattat ihjäl sig, och det hade varit synd på en trevlig karl.

Vi fick i alla fall ner en låda plantor, 120 st, på eftermiddagen. Nu har vi bara 23 lådor kvar. Vi mårar på. Vi har ju inte så bråttom. Nu har vi både seglat och varit vid villan, så det är väl dags att göra lite rätt för sig nån gång.

Det är närmare 25 år sedan de första träden blev huggna på det 3 ha stora skogsskiftet. De sågades till byggvirke.

Sedan dess har vi huggit ved för husbehov, och nu är nästan hälften av träden borta. Det är hög tid att förnya.

Skogen har delvis förnyat sig själv på det först huggna området. Nu kan vi bara komplettera.

Kanske vi hinner få mera rationella rutiner innan alla plantor är nedplockade. Men faktum är att marken är så stenig att man av ren medkänsla måste stoppa om de små liven för hand, om man hittar någon jordplätt där planteringsröret kan föras ner,

Det har varit många om och men innan vi kom till skott med planterandet. Vi beställde plantor redan våren 2017, men då insjuknade Kjell i en streptokockinfektion, så vi sköt upp projektet till hösten 2017. Då fanns det plötsligt inga plantor att fås, så vi fick en ny chans våren 2018. Då var marken så torr att vi inte trodde att plantorna skulle överleva. Följande utlovade datum var i slutet av augusti. Nu blev förseningen bara en vecka, och här har vi dem nu.

Det är väldigt vackra plantor, så vi har bara oss själva att skylla om det inte blir en vacker skog av dem, om 30 år eller så. Vi ska tro att någon får stor glädje av dem, liksom vi fått av skogsgenerationen innan.

 

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar