Murare i flera led

09.10.2018 kl. 22:03

Svärfar jobbade som murare. Han hann mura källaren och hjälpa till att spira upp väggarna på vårt hus innan han blev sjuk, i slutet av 1980-talet. Jag tyckte att han var en väldigt gammal gubbe då. Det slog mig här om dan att vi är i precis samma ålder nu. Vad en generation ändå går fort!

När faffa inte orkade jobba mer fick Kjell ta över murslevarna och den andra utrustningen, och fortsätta på egen hand.

Han klarade sig bra. Han har murat två öppna spisar, en bakugn, tre kakelugnar och lite annat smått.

Nu går stafettpinnen/murslevarna vidare. I dag är det Kjell som är den gamla gubben. Sonen behöver en spis. Det är hög tid att han blir invigd i murandets finesser. Hans 1,5-åriga son visar också stort intresse för murarkonsten, och alla andra karlsysslor med för den delen, så det finns hopp för framtiden för gambelfaffas lärdomar. Det känns gott att kunskapen får leva vidare, liksom de ingrodda murslevarna, hackan, linorna, vattenpasset och de andra verktygen.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar