Julegranen vår

20.12.2018 kl. 16:07

En välformad gran har slagit rot mitt för sommarstugans fönster mot sjön. Där kan den ju inte stå. Vi skulle gärna ha tagit den som julgran redan i fjol, men det tillät inte isläget.

I år gjorde vi ett nytt försök. Uppmuntrade av att någon lagt nät under isen prövade vi oss försiktigt fram med hjälp av ett kamstål. Isen höll för slagen och vi tog oss lyckligt över den 600 m breda fjärden. Vi var som alltid väl utrustade med isdubbar, flytvästar och kastlina.

Allt var sig likt vid villan. Vi tände ingen brasa, utan inmundigade de medhavda våfflorna med ytterkläderna på.

Granen fick åka sparkstötting på hemvägen.

Vi brukar inte klä den förrän dagen före julafton, men i år tjuvstartade vi. Jag satsade lite tid på att tömma hela julavdelningen på vinden. Där har samlats allt möjligt skräp, så som söndriga julprydnader, saker som barnen gjort i skolan, och som sett sina bästa dar, förutom en del tomtar och ljusstakar som jag inte använder.

Jag försökte övertyga barnen om att de skulle behöva något av överskottssamlingen, men de nappade inte. Det blev att plocka ihop det som har något värde och bära upp en låda på vinden igen. Den fick åtminstone bättre plats.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar