Feitisdan

05.03.2019 kl. 22:24

I vår by brukar vi fira fastlagstisdagen med brasa. Orterna som ligger längre borta från moderkyrkan, på Kyrkostrand i Jakobstad, eldar i stället påskbrasa. Detta ansågs i tiderna vara hedniskt, och påskbrasorna förbjöds. Det var bara de, som bodde så nära kyrkan att röken kunde avslöja dem, som lydde påbudet. Så vi har fortsatt med feitisdagsfirandet. I Purmo, Esse och Kronoby eldas påskbrasor.

De tre gårdsgrupperna i byn turas om med arrangemanget. I år var det Bredarholmarnas tur. Kvinnfolken bakade fastlagsbullar och en traktorägare med skogskärra samlade ihop ris till brasan. Förr i tiden samlade byns ungar ris till brasor.

Många nuvarande och före detta bybor med ungar och hundar kom och umgicks. (Foto Göran Erkas)

Vi håller så billigt pris på bullarna och grillkorven, så något stort klirr i kassaskrinet blir kvällen inte, men det är roligt när folk samlas.

De senaste åren har brasan placerats på byagårdens gårdsplan, men tidigare eldades det på "Bjergebull", strax invid.

Där står också byns spannmålslånemagasin från år 1872.

För några år sedan träffade jag en amatörhistoriker, som kastade fram en intressant tanke. Han menade att det kanske eldats på kullen redan i förhistorisk tid. Nedanför kullen gick vägen från inlandet ut till kusten. Namnet kan betyda bål-berget. Man kanske blotade här, innan man fortsatte sin resa ut på sjön. Backen ligger på Näse, näset. Backen invid hette Lappnäse, på en karta från 1750, så här har nog försiggått mycket som vi inte vet något om.

Det är en spännande tanke att fundera på, när man står invid den värmande brasan på feitisdan år 2019. Här har folk kanske stått och värmt sig redan för 1000 år sedan. Elden är magisk.

Kommentarer (3)
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Så roligt att ni fortsätter med traditonen
kusinen06.03.19 kl. 08:27
Det hör nog till. Det är egentligen enda gången byborna samlas, så brasan fyller nog en uppgift.
06.03.19 08:31
Hej Bamse! Vi är ett (svenskt) par som just nu seglar i Medelhavet. Vi äger också en Colin Archer som är byggd i Ferrocement. Hittade er blogg av en händelse och vi är ju inte så många som har denna typ av båt och material. Vi har också en blogg som heter http://projektsunshine.blogg.se/ . När vi har skvalpat klart i varmare vatten så tänkte vi segla lite hemmavid, så kanske att vi kan segla förbi er och säga hej och dricka kaffe ihop. Förutom båtar så verkar vi ha andra gemensamma nämnare, mitt yngsta barn är född med gomspalt, sen har jag levt som bondmora under närmare 20 år. Så det du skriver kring annat gör mig också glad. Ha det gott hälsar Helena med make från Grekland.
Helena Norberg12.03.19 kl. 08:20
Tack för kommentaren Helena! Så roligt att se att ni är ungefär i samma situation som vi! Med undantag för det där att segla i värmen då... Havet är stort, men månne vi inte träffas någon gång ännu. Det ska bli intressant att följa med er blogg. Önskar er förliga vindar!
Ulla-Maj16.03.19 kl. 10:01

http://http://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar