Återanvändning

29.03.2019 kl. 13:51

Jag är imponerad av gamla handarbeten. Det är trist att så mycket kvinnokraft ligger långtidsförvarad i någon låda på vinden.

I somras gjorde jag en köksgardinkappa till villan av ett broderat lakan med handvirkad spets. (Jag hittade inget foto där gardinen var huvudmotiv.)

Barnbarnen var hos oss i helgen och blötte ner sig från mössan ner till strumporna flera gånger.

Vi rotade på vinden efter gamla kläder tills vi skulle ut nästa gång och gjorde fina fynd, som också blev blöta om en liten stund.

Det är en härlig tid vi lever i, åtminstone om man är barn. Bland fynden fanns en tröja som min mamma stickade åt min dotter för drygt 30 år sedan. Min dotterdotter blev förtjust i den, men ärmarna var alltför korta.

Jag skarvade i dem med vitt garn, och förlängde tröjan lite också. Mamma myser förmodligen i sin himmel över tröjans generationsskifte.

Här om dagen röjde jag ur kistan med lakan och handdukar. Där fanns några dynvar som aldrig används, till exempel ett som mamma broderat så prydligt (KK = Karin Käldman). Det är lika fint på avigsidan. Där fanns också två dynvar med handvirkad spets. Jag kombinerade ihop dessa till en soffkudde.

Den står sig bra bredvid den som jag köpte på Cypern för länge sedan. Det känns bra att ge nytt liv åt gamla avlagda saker.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar