Plantinvasion

30.04.2019 kl. 08:52

I mitten av mars, när jag sådde mina egna tomatfrön, fick jag överlopps plantor av en granne. Hon har ett uppvärmt växthus och har redan planterat ut sina tomater. De som jag fick börjar nu bli för stora att ha inomhus. Min egen sådd tycks hålla tidtabellen och växer långsamt. De blir nog lagom stora tills jag kan föra dem i växthuset.

Somliga frön hade alltför bra grobarhet, så jag måste nog slänga bort en hel del. Det känns som om tomatplantagen inkräktar på livsutrymmet här hemma. Här är en hel del blomplantor också, och purjolök, zuccini, paprika och chili. Det blir nog ingen bufféservering tll morsdagen, för bordet är upptaget.

De stora plantorna har jag nu gett större krukor. En del av dem grävde jag ner i växthuset.

De får en styroxkista omkring sig till nätterna. Antingen fryser de bort eller också får jag en rekordtidig tomatskörd i år. Vi får ta vädret som det blir. Värmen som vi avnjutit de senaste veckorna känns nog lite onormal. Det naturliga skulle vara en hel månad med nattfrost ännu innan det blir sommar. Det är en spännande tid vi lever i.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar