Återhämtning

07.05.2019 kl. 13:58

Bamsefar sjunger med i kören Jakobstads Sångarbröder. De hade vårkonsert i helgen, och har övat nästan dagligen den senaste tiden. När konserten är över och man ska tillbaka till vardagen känner man sig ofta helt urblåst, som om man fallit ner från en annan planet. Sångerna fortsätter att leva sitt eget liv inne i huvudet.

För att mjukstarta med vardagen packade vi oss iväg till Sommarskäret, utan några tankar på kroppsarbete den här gången. I stället byggde vi luftiga planer för kommande projekt. Vi beräknade virkesbehov för en brygga, mätte upp utrymmen för vedbänk och bokhylla i villan och köksskåp i bastukamarn.

Som jag tidigare nämnt jobbade Ossi, som byggt husen på tomten, vid Strengbergs. Bland alla de saker han skeppat hit därifrån finns några järnvägsskenor. Strengbergs hade en smalspårig järnväg på fabriksområdet, där tobaksbalar och färdiga produkter transporterades. Ossi använde skenorna som underlag till en lång brygga vid villan. Skenorna har legat undanstoppade här och där på tomten. Nu plockade vi ihop allt vi hittade och radade upp dem. De räcker.

Någon gång ska de bli en slip, som leder upp till ett båthus åt oslojollen. Projektet är inte riktigt hett ännu. Det kan gott vänta tills oslojollen materialiserats. De spretande plankorna på bilden är de sorgliga resterna av en grön trädgårdsgunga från början av 1960-talet. Projektet att bygga upp gungan igen är inte heller det riktigt aktuellt. 

Slipen med sin vinsch skulle också vara behändig för den gröna fiskebåten. Trots att vi haft hem den och försökt slimma den är den fortfarande tung som en sten att hantera på land.

Vi passade också på att fylla på matförrådet. Vi är så tacksamma för det rika fiskevattnet strax utanför villan. Fångsten skulle vara värd 55 euro i affären, och räcker till 7 måltider för två. Största delen förpassades till frysen. Det smakar med annat än fisk mellan varven. Men flera gånger i veckan har vi fisk på menyn, gott och gratis. Man behöver inte stora inkomster om man har små utgifter.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar