Riggjobb

20.05.2019 kl. 08:44

Sjösättningen gick smidigt i fredags. Likväl fick jag nog också nu lite hjärtklappning innan Bamse låg i sjön och masterna var på plats. Det är så mycket som kan gå fel, och tunga saker som svävar i luften. Ve den som står under om någon lina brister!

Vi satsade på att reda upp trasslet i riggen i helgen. Uppe i masten gick en dirk på fel sida om en pockenholz, så det blev en himmelsfärd i år också. Jag brukar inte våga titta ner, utan fäster blicken på det som ska redas upp eller på horisonten. Den här gången var kameran med, så nu inser jag att jag faktiskt var hisnande högt upphissad.

Det var massor av rundhult, dynor, segel, sängkläder, vattendunkar och mycket annat som skulle bäras ombord. Nelli måste sitta i min famn för att rymmas i bilen.

Vi lade ut och körde några sjömil för att reda upp kaoset i lugn och ro.

Fransiga tågändar behövde taglas.

Det var en ljuvlig kväll.

Morgonen var spegellugn. Vi fortsatte att jobba med seglen.

Nelli älskar sitt ställe på focken. Hon vägrade flytta på sig när Kjell skulle beslå den. Jag fick dra bort henne.

Det blev bråttom på eftermiddagen, för jag skulle sjunga med kören klockan 5. När vi kom hem hade jag en kvart på mig att städa upp mig innan skjutsen kom. Jag hann till och med kamma mig. Och kyrkosångkretsens vårkonsert lät bra.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar