Mommo på heltid

08.06.2019 kl. 14:07

Jag brukar ha för avsikt att göra minst ett blogginlägg per vecka. Nu har jag varit ovanligt upptagen, så dagarna har runnit iväg utan att jag hunnit skriva något.

Tre barnbarn fick sommarlov den första juni. Föräldrarna jobbar en dryg månad till, innan semestern. En snart 11-åring, en 9-åring och en 6-åring är inte sådana som man vill lämna ensamma i stan. Tillsammans med farföräldrarna kom vi överens om att turvis ta hand om dem under sommaren. Vi ville börja med de två första veckorna.

Vi sov hemma den första natten och for sedan till villan.

Det var trångt i fören på Bustern. Den sydvästliga vinden blåste rakt in vid villan, och temperaturen lockade inte till bad. Diabetesbarnets sensor slutade fungera, och vi blev tvugna att byta ut den. Vi for hem igen redan på tisdag.

På onsdag packade vi ihop förnödenheter och begav oss till Bamse, efter att ha fyllt på insulin i pumpen. Ungarna är vana vid båtliv. De har tillbringat varje semester ombord på föräldrarnas segelbåt.

Ombord på Bamse finns gott om utrymme och alla stortrivdes.

Vi styrde ut mot Öurans västsida. Den långgrunda stranden gav ungarna en riktigt bra början på sommarlovet. Hoppas att deras skratt och skrän inte störde den andra båten som låg vid boj i viken.

Kvällslänken gick längs klipporna.

Ungarna stöp till kojs redan efter klockan 8.

Kvällsskyn gav frid i själen. Jag såg fram emot en lugn natt. Ungarna frossade på plättar med glass och sylt på tisdag, och natten med diabetesbarnet blev därefter. Jag har bara mig själv att skylla. Under onsdagen höll vi en stram diet, och förväntade oss en lugn natt. Dessvärre har myggen haft en bra försommar vid Öuran, och de sökte sig ombord genom ventilationen.

Morgongröten intogs på däck. Under promenaden på klipporna stötte vi på en huggorm. Ungarna förstod att hålla sig undan, men Nelli skulle med all makt undersöka den, trots att jag skrek mig hes. Jag måste gå fram och dra bort henne, där hon stod och nosade på den. Lyckligtvis försvann ormen mellan ett par stenar. Nelli tittade förtretat på mig under luggen. Morgonlänken fortsatte nära stranden för att slippa fler ormar.

Vi letade oss vidare inomskärs mot Köpmanholmen. Ungarna verkade helt slutkörda och tog en förmiddagslur medan vi förflyttade oss. Pojkarna sov under däck och flickan slocknade, där hon satt bredvid moffa.

Ungarna har inte varit på Köpmanholmen tidigare, vad de minns, och blev vederbörligen imponerade. Det var en liten besvikelse att restaurangen var stängd. Vi hade sett fram emot var sin glass.

Men simstranden och utsiktstornet blev uppskattade.

Moffa arrangerade en ny upplaga av Gröna Hissen. Vattnet hade skön badtemperatur. Fästingarna gav dock en bitter eftersmak. Nelli hade minst 10 stycken, ett barn hade 3 och jag hade en. Vi hann plocka bort dem medan de traskade omkring på huden. Nelli har fått piller, så de som försökte bita sig fast på henne torkade fort bort.

På fredag morgon sökte vi oss hemåt. Vädret har verkligen varit härligt de här dagarna. Jag tror nog att ungarna började få hemlängtan. Det är kanske bara hälosamt att vara borta hemifrån en vecka ibland.

När vi kom hem låg Hallux och njöt i skuggan på trappan. Han verkade inte ha saknat oss alls. Det är nog stor skillnad mellan en hund och en katt.

Jag handlade lite mera mat och packade ihop, och så begav vi oss till villan för att vila ut efter veckans vedermödor. Vi hann precis fram mellan två åskskurar.

Grönskan är överväldigande. Jag såg fram emot en natts ostörd sömn, utan ansvar för små liv. Det blev 11 välbehövliga timmar. Men någon mors vila väntade inte. Vi fick massor av fisk på näten. Jag rensade och filéade i två timmar.

Då jag kokat lunch körde jag hem fisken för att få den i frysen. Men SEN ska det bli mors vila. Om inget tillstöter.

För drygt 20 år sedan klarade jag av att serva tre ungar, sköta ett arbete och hushållet, och sköta en krasslig förälder, som behövde skjuts till hälsovård stup i kvarten. Det är ett faktum att en 60-plussare börjar bli "bäst före". Man får vara tacksam för vad man klarar av. I nästa vecka tar vi en repris med ungarna. Sen ska vi minsann fira midsommar på tu man hand!

 

 

Kommentarer (4)
Låter alldeles underbart som ni haft det????Jag känner igen känslan när dom åkt hem och man bara vilar av utmattning. Men sen är dom lika välkomna igen när dom kommer❤️
UllaM08.06.19 kl. 15:50
Absolut! På söndag kväll är vi redo igen.
08.06.19 16:14
Så härliga barndomsminnen de får????
Kusin08.06.19 kl. 18:01
Det ska vi tro!
08.06.19 19:51
Får sluta med emojer, de tycks bli frågetecken
Kusin 08.06.19 kl. 18:02
Servern är väldigt kråto. Jag får ibland hålla på i timtal för att få in ett inlägg. Det kan förstås inverka att jag inte är så up to date med it-tekniken.
08.06.19 19:53
Vilken livskvalitet ni ger er barnbarn, ser så trevligt ut så man skulle vilja vara med själv! Men en vacker dag så kommer vi förbi med vår betongbåt och säger hej.
Helena på S/Y Wilma i Medelhavet10.06.19 kl. 08:56
Det skulle vara super! Vi har inte bestämt något program för sommaren ännu. Hädanefter styr vi dit vinden blåser lagom hårt, så sommaren kan bjuda på överraskningar.
10.06.19 13:40

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar