Att blogga eller att inte blogga

30.06.2019 kl. 18:49

Det har uppkommit ett problem. Bloggportalen Ratata ska läggas ner. Inga nya inlägg kan göras från mitten av september, och gamla inlägg försvinner i december 2020. He va he.

När jag beslöt att börja skriva, för 3 år sedan, kändes Ratata trygg, lokal och finlandssvensk. Nu vet jag inte vilken portal jag ska välja, om jag fortsätter att blogga. Jag har överöst läsarna med båtfärder, barnbarn, handarbete och villaliv i kopiösa mängder. Med åren blir inläggen kanske bara upprepningar och tårta på tårta. Jag försöker åstadkomma minst ett inlägg i veckan, för att få någon kontinuitet. Totalt har det blivit 235 inlägg hittills. Kanske jag har skrivit färdigt? Samtidigt känns den tanken sorglig, fastän jag inte har några rafflande nyheter att komma med varje vecka. Bamsefar skulle säkert uppskatta att få sluta som fotomodell. Han blir jämt tvungen att medverka, eftersom han är med i allt som sker.

Nu blir det att känna efter vad jag riktigt vill. Facebook finns förstås kvar. Men där borde man fatta sig kortare, och inte breda ut sig på sida efter sida. Det finns några veckor kvar att fundera på saken, men det blir inte något lätt beslut.

Kommentarer (3)
Hej, vi skulle känna sorg om du slutade skriva. Du är en bloggkompis med betongbåt som vi och det är fantastiskt trevligt och skoj att följa er till vardag o fest, även med de små bestyren. Så känn först och främst att du faktiskt har följare som faktiskt läser och uppskattar dina ord, ja så långt bort som Grekland där vi befinner oss nu. Därtill kommer två andra aspekter in som du bara själv kan svara på.

Det ena är ditt eventuella behov av att få uttrycka dig i skrift. Jag har skrivit blogg i snart tolv år, vecka ut o vecka in med oförtruten entusiasm. Även i vardagen när inte mycket finns att skriva om. En gång slutade jag skriva, trodde jag var klar. Men jag började fort sakna mitt forum att uttrycka mig i skrift. Lika mycket son det är skoj att skriva för andra, så har det kommit att bli ett behov och en hobby att få uttrycka mig i skrift. En blogg är mitt forum känner jag, enklare än att skriva en bok, seriösare än Facebook och mindre hemlig än en dagbok. Jag tänker att så länge jag har en person därute som läser och uppskattar så är det värt det.

Det andra är möjligheten till att samla och spara dokumentationen. Bilderna och berättelserna om ert liv. Som ni kan läsa på ålderns höst, kalla vinterdagar eller återkomma till när ni söker något ni glömt och man kan söka svaret i sin egen blogg. En minnesbank även för ens barn o barnbarn.

Problemet som jag förstår det är inte att du ledsnat på att skriva, utan att din bloggoperatör kommer lägga ner sin verksamhet och radera din historik.

Jag skriver under blogg.se som är en av de största bloggsajterna i Sverige. Den är lätt att använda och navigera i. Om jag var i dina kläder skulle jag innan jag slänger in tangentbordet i garderoben överväga att byta till något annat företag, blogg.se tex. Jag skulle inte bara öppna upp denna nya blogg utan även kolla med ditt gamla kontra ditt nya om du kan få flytta över din historik. Det måste finnas någon form av filsystem de alla använder sig av. Rent tekniskt tror jag inte det är svårt. Redan nu skulle jag sparka igång den nya portalen för att "bli kompis" och sen innan de stänger möjligheten för dig att skriva på din gamla blogg så skulle jag skriva ett inlägg där du välkomnar dina läsare att följa dig på nytt och med en länk till din nya adress. Förhoppningsvis tappar du inga följare och framför allt så kan du fortsätta skriva och se om det även fortsättningsvis är skoj. Vilket jag tror du tycker ????

Blogg.se är Nordens största bloggportal för övrigt. Deras krav är att bloggen skrivs på svenska, engelska eller på något av de övriga nordiska språken. Så du är absolut välkommen. Så kanske någon regnig kväll under lampans sken till en kopp te, att du loggar in på blogg.se och skapar dig en hemsida hos dem. Väljer du BAS så är det kostnadsfritt.

Vill ju fortsätta läsa och dessutom ha en kontaktväg så vi kan höra av oss när vi seglar i Östersjön. Tänkte be dig sätta på kaffepannan när vi närmar oss med vår betongbåt. Då kan vi prata segling, ferrocement OCH bloggande ❤️

Kram Helena på S/T Wilma

https://projektsunshine.blogg.se

Helena Norberg 06.07.19 kl. 07:31
Tack för din respons och tipsen! Jag märker att du förstår min situation precis. Jag tror nog också att jag inte kommer att orka hålla mig utan att skriva. Men det känns jobbigt att starta upp på ett nytt ställe när jag precis lärt mig alla knixar för att behärska den nuvarande bloggen. Jag fortsätter som förut nu medan vi är ute med Bamse, i södra Finland som bäst. När vi kommer hem ska jag på allvar ta itu med hur jag fortsätter. Ni ska ha det gott!
Ulla-Maj13.07.19 kl. 09:11
När du väl har tid att titta på en ny bloggplattform så hjälper jag dig gärna. Hör av dig bara helena.norberg@telia.com
Helena S/Y Wilma13.07.19 kl. 09:40

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar