Långfärd 2019, del 6, Skärgårdshavet

18.07.2019 kl. 21:29

Vi ankrade i en vik norr om färjefästet  vid Pargas port. Vi rodde i land, siktade på en telemast högst uppe på kullen och sökte oss upp genom snårskogen. Vi hade rätt bra flås.

Uppe på berget, invid masten, låg en forngrav. 

Vi traskade runt en stund nere i hamnen och färjefästet. När vi kom tillbaka till Bamse var det läge för ett dopp i sjön.

Ett rådjur klev omkring på stranden och drack. Vattnet var märkvärdigt grönt. Det syntes nog en del gröna alger, men inga blågröna.

16.7, tisdag

Det regnade och blåste under natten. Smattrandet mot däck störde nattsömnen. Klockan halv 5 startade Kjell motorn, vevade upp ankaret och flyttade oss en bit, för vinden hade vänt.

När vi kom i väg på morgonen duggade det.

Utanför Pargas port låg ett tjockt dis. Vi styrde efter kompasskurs och följde flocken. Här är mycket trafik överallt.

Regnet hade upphört när vi ankrade vid Helsingholm. Det var rått och fuktigt ombord.

Jag sände igen en tacksam tanke till Holmströms Aagust, som sålde kaminen åt oss för 40 år sedan. Den stod i en sjöbod nere vid Nätigrunne hemma. Jag minns inte om vi gav 10 eller 20 mark för den. Kaminen har gjort en kall och regnig dag ljuvlig hur många gånger som helst. Och torkat våta kläder och fuktig inomhusluft.

Hamnen vid Helsingholm drivs av en familj som bor där. De ville inte ha någon hamnavgift när vi inte låg vid kajen. Vi stödde dem i stället lite genom att köpa en påse färska semlor.

Vandringsleden gick genom fårhagen. Här är öppet och luftigt tack vare fårbetet. 

Hamnen verkar vara populär bland barnfamiljer. Det blev tidigt lugnt på kvällen.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar