Långfärd 2019, del 8, Bottenhavet

22.07.2019 kl. 14:17

Jag har problem att hitta nätförbindelse. Nu gäller det att passa på medan telefonen fungerar. Jag är inte riktigt nöjd med bilderna eftersom alla är tagna med telefonen. Men om jag tar foton med kameran får jag inte in dem förrän vi kommer hem. Vi får ta det som det blir.

Vi satte kurs mot Enskär på fredag morgon. Vinden var fortfarande nordlig, så vi körde i motvind.

Vi kom fram klockan 16 och fann att bryggorna var upptagna. Här finns inget utrymme för ankring. Det var lite snopet. Vi har inte besökt Enskär på 15 år. Den gången hade vi bra tur när vi rymdes in i den lilla hamnbassängen. Vi hade den gången seglat i medvind i ett och ett halvt dygn direkt hemifrån. Vår dåvarande hund Josefin behövde nödvändigt få gå i land.

Enskär är en fin ö. En stig går från hamnen till fyren på  västsidan. Vi kommer nog att göra nya försök att komma hit en annan gång.

Plan b var att hitta någon lävik i farleden utanför Nystad.

Vi ankrade vid Lyökki på kvällen, 8,5 timmar efter starten från Iniö. Här har mycket ändrat sedan vi var hit år 2000. En småbåtshamn och många nya hus har stuckit upp. En trevlig stig för hundpromenaden gick genom skogen. Jag hade svårt att slita mig från de stora blåbären.

20.7, lördag

Det var soligt och vindstilla när vi kom iväg.

Den utlovade sunnanvinden försvann nog någon annanstans. Först på kvällen hade vi litet nytta av focken.

Mitt på Bottenhavet var vattnet grönrandigt av alger.

Solen gick ner och solen gick upp. Vi körde våra tvåtimmarsvakter.

21.7, söndag

På morgonnatten fick vi dyning snett akterifrån, vilket gjorde skjutsen slingrande, gungig och otrevlig.

26 timmar efter start, vid lunchtid, gjorde vi fast vid kaj i Härnösand och tankade. Ñelli och jag gick en runda under tankningen. Distansen var ca 140 nm. (Fart- och distansloggen slutade fungera för flera år sedan.)

Sen gjorde vi loss igen och flyttade oss en liten bit tiil Lustholmen, där vi ankrade.

https://https://sevendays.vasabladet.fi/blogoteket/

Det är jag som är Ulla-Maj. Jag fyllde 60 hösten 2016. Det känns som en utmärkt ålder. Jag gillar att skriva och att fotografera. Den här bloggen materialiserar en av mina drömmar.

Kjell är min gubbe sedan 40 år. Vi har tre vuxna barn, fyra barnbarn, hund (Nelli), katt (Hallux) och ett par bikupor. Vi bor i ett egnahemshus i Pedersöre med stor vanskött trädgård.

Bamse är vår båt, en 35 fot lång, gaffelriggad ketch av Colin Archer-typ. Den är ett hemmabygge från början till slut. Skrovet är gjutet i betong, inredning och däck är i furu. Den sjösattes 1999 och har tagit oss på otaliga äventyr sedan dess. Den encylindriga tändkulemotorn Bolinder från 1940-talet har 25 effektiva hästkrafter. Motorn dunkar trofast hur länge som helst, om än rätt högljutt. Den ger Bamse en måttlig fart på knappt 6 knop vid lugnt väder.

Tanken med bloggen var att berätta om våra långfärder till sjöss. Eftersom båten står på land största delen av året blir det många blogginlägg om en massa andra ämnen också. Det kan gälla vardagsliv och –göromål, husmorstips, dråpliga minnen och vad som råkar vara aktuellt. Välkommen till bamsbloggen!

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar